Rasprava o nabavci opreme za Kamenicu dva u Skupštini Vojvodine

20 Mar 2015

"Ko ima pravo da ugrožava zdravlje pacijenata koji su teško bolesni”

Poslanici Skupštine Vojvodine raspravljaju danas o incijativi opozicione Srpske napredne stranke (SNS) da se usvoji Predlog zaključaka o utvrđivanju odgovornosti za propuste u sprovođenju javne nabavke medicinske opreme za potrebe zdravstvenog instituta “Kamenica dva”, a vladajuća Demokratska stranka predložila je na sednici i svoj tekst inicijative (DS).

Celo prepodne svoje stavove izlagali su šefovi poslaničkih grupa, a na sednici su govorili i članovi Pokrajinske vlade, predstavnici Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine i predstavnici Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici.

“Od Komisije za zaštitu prava ponuđača smo čekali 106 dana da nam odgovore, što znači 106 dana puta 150 pacijenata. Ko ima pravo da se tako ponaša, da ugrožava zdravlje pacijenata koji su teško bolesni”, kazala je Vesna Kopitović.

Dodala je da odgovorno tvrdi da je svaki deo postupka javne nabavke zakonski sproveden i ocenila da zakon o javnim nabavkama mora da se menja, kada je u pitanju nabavka medicinske opreme, kako bi se ubrzao proces nabavke aparata od kojih zavisi ljudski život.

“Molimo vas da utičete na republičku administraciju da nam da bilo kakav odgovor”, kazala je Vesna Kopitović obraćajući se poslanicima SNS-a, stranke koja ima vlast na državnom nivou.

Šef poslaničke grupe SNS Predrag Matejin optužio je pokrajinske vlasti da uporno pokušavaju favorizovati jednog dobavljača kroz konstrukciju tendera.

“Taj dobavljač nudi opremu starije generacije, što samo po sebi nije problematično, ali su visoke cene medicinskih aparata problematične. Neko je isuviše dugo živeo u sistemu u kojem je bilo moguće da se naruči medicinska oprema koja je višestruko skuplja od realnih tržišnih cena. Neko je ovde u pokrajini navikao da traži rupe i krivine u zakonu i da zakone prilagođava svojim potrebama”, rekao je Matejin.

“Oko 900 najtežih bolesnika čeka na red za zračenje na listama za čekanje ili kako ih pacijenti popularno zovu liste smrti”, kazao je Matejin.

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković odbacio je kritike opozicije da se favorizuju pojedini ponuđači prilikom nabavke medicinskih aparata za “Kamenicu dva”.

Direktor Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici Miloš Lučić je apelovao na poslanike da imaju u vidu da faktor vremena igra veliku ulogu i lečenju pacijenata obolelih od karcinoma.

“Za nas je svako zakašnjenje veliki problem. Uspeli smo i sa ovako zastarelim aparatima, od kojih je jedan u osmoj a jedan u 11. godini eksploatacije, da obezbedimo maksimum. Molim vas da učinite sve da ubrzate proces nabavke ovih aparata”, kazao je Lučić.

On je apelovao na poslanike da ne dozvole da prilikom nabavke medicinskih aparata trgovački interesi nadvladaju nad interesima zdravlja građana Vojvodine.

Većinu u Skupštini Vojvodine ima koalicija DS-a, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!