Rajnhel: EU ne treba Srbija 19. veka

22 okt 2011

Nemački ambasador na Kosovu Ernst Rajnhel poručio je da je važno da svi razumeju da ideja o promeni granica na Kosovu više prosto nije moguća, dok je ideja o podelama i demarkacijama granica suluda.

Rajnhel je u intervju za KIM Radio izjavio da ne veruje u mogućnost da sever Kosova postoji kao politička jedinica, jer to nije moguće i dodao da „ne drži mnogo do toga da se trenutno spekuliše o tzv. Ahtisari plus planu“.
„Što se tiče Ahtisarijevog plana, mislim da je on već veoma velikodušan. On Srbima na Kosovu, ali i ostalim zajednicama nudi dosta slobode i ja bih svakome preporučio da najpre pročita taj plan i upozna se sa onim što tu piše, pre nego što počne da razmišlja o promenama“, rekao je on.
On je naglasio da je važno shvatiti da Kfor i Euleks moraju da obavljaju svoj mandat na celoj teritoriji Kosova.

Sloboda kretanja
Rajnhel je Srbima na Kosovu poručio da se mora bez ikakvih prethodnih uslova omogućiti neograničena sloboda kretanja na celoj teritoriji Kosova.
„Moja druga poruka svima, pa i Srbima na severu Kosova, bi bila da razmisle da li je zaista toliko strašno živeti na Kosovu, gde su sa postojećim zakonima osigurana sva prava. Ne samo prema kososvkim zakonima, već i prisustvom međunarodne zajednice koja je garancija da se ti zakoni i sprovode“, rekao je on.
Rajnhel je istakao da Beograd već duže vreme „pokušava da uslovi dijalog time da se mora ragovarati o granicama na severu Kosova što uopšte nije tema dijaloga“.
„Beograd zahteva da tri kosovska carinska službenika sa svakog punkta budu povučeni i to su zapravo preduslovi za dijalog koji ni za kosovsku stranu, ni za Evropsku uniju nisu prihvatljivi“, rekao je on.

Srbija 21.veka
Upitan da prokomentariše neke tvrdnje iz Beograda da ga vodeće zapadne zemlje dovode u situaciju da bude potpuni gubitnik, što se tiče Kosova, Rajnhel je ocenio da „Beograd postavlja nerealne zahteve, a to mu svakako nije od pomoći, kao što mu nije od pomoći da se drži nekih iluzija“.
„Nama je u Evropi potrebna Srbija 21. veka, a ne Srbija 19.veka i ako Srbija želi da bude deo EU onda je to moguće samo za Srbiju 21. veka“, naglasio je on.
To, prema njegovim rečima, između ostalog, znači da bi Srbija morala da bude u dobrim odnosima sa svojim susedima, što opet znači da bi Srbija na neki način morala da se navikne na postojanje Kosova.
„Namerno sam rekao da bi Srbija mora da se pomiri sa postojanjem Kosova, ali to ne znači da mora da prizna Kosovo“, rekao je Rajnhel.
Ono što mi u EU ne želimo jeste konflikt, jer nerešeni teritorijalni konflikt ne može da bude deo EU. Potrebno je da se pronađe put na kome bi Srbija i Kosvo u normalnim uslovima i zajedno mogli da sarađuju, izjavio je Rajnel.

(Fonet)

Podelite ovu stranicu!