Radulović predao zahteve za ocenu ustavnosti sporazuma sa UAE

23 sep 2014

Sporazumi obuhvataju i vojvođansko poljoprivredno zemljište

Predsednik političkog pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović podneo je danas Ustavnom sudu inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o potvrđivanju Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja i Zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između vlada Srbije i UAE.

U tom pokretu su istakli da je inicijativu za ocenu ustavnosti potpisalo preko šest hiljada građana.

U inicijativama koje su danas podnete Ustavnom sudu se ocenjuje da ti sporazumi narušavaju jedinstvo pravnog poretka Republike Srbije i da su u suprotnosti sa Ustavom, Zakonom o privatizaciji, Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, Zakonom o javnoj svojini i više drugih zakona.

Kako se navodi, na osnovu tih sporazuma Vlada i premijer daju kompaniji Al Ravafed iz UAE objekte javnih preduzeća u restrukturiranju po pet puta manjoj ceni od tržišne, 3.800 hektara u vlasništvu tih preduzeća po ceni od šest hiljada evra po hektaru, dok je tržišna cena deset hiljada evra.

Dodaje se i da se još 3800 hektara zemljišta u Karađorđevu daje bez ikakve naknade, uz podelu profita, pri čemu 80 odsto zadržava „investitor“, a da je slična situacija i sa dve hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta u opštini Kula, koje trenutno obrađuju lokalni poljoprivrednici koji su ga zakupili na javnom tenderu po ceni od 400 evra po hektaru, a Al Ravafedu se daje u zakup po ceni od 250 evra po hektaru.

„Kako sporne odredbe navedenih zakona i sporazuma mogu da proizvedu neotklonjive štetne posledice, u inicijativama se predlaže da se obustavi njihovo izvršenje do donošenja konačne odluke o njihovoj ustavnosti i zakonitosti“, saopšteno je iz pokreta „Dosta je bilo“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!