Radosavljević: Vanredni izbori bi bili potonuće demokratije

14 jan 2016

I direktno negiranje lokalne i pokrajinske demokratije i samouprave

Politikolog Duško Radosavljević izjavio je danas da bi raspisivanje prevremenih republičkih izbora bila zloupotreba demokratskih procesa i potonuće demokratije.

Radosavljević je za RTV kazao da se nada da će prevladati politički razum, kojeg u Srbiji „koliko toliko ima“ i da vanredni izbori ipak neće biti raspisani.

„Njihovo raspisivanje bi značilo direktno negiranje lokalne i pokrajinske demokratije i samouprave. To bi značilo da se direktno želi ostvariti efekat jedne nesumnjive političke vladavine na nivou republike i potkrepiti je na nižim nivoima vlasti“, istakao je Radosavljević.

On je ocenio da to nije dobro, jer republički izbori treba da budu kada im je vreme, ali i zbog toga što Srbija treba da stabilizuje izborne procese.

Radosavljević smatra i da se na izbore ne može ići samo da bi se dobila vlast zbog vlasti, već da bi se na njima predstavio određeni program, ali i položili politički računi, odnosno šta se uradilo u prethodne četiri godine.

„Na lokalnim i pokrajinskim izborima dosadašnji nosioci mandata treba da podnesu račun biračima šta su uradili, da neke nove alternativne ili postojeće opozicione grupe zatraže mandat da nešto urade bolje ili drugačije, ne povezujući to sa republičkom vlašću, koja koristeći monopol političke pozicije može da preplavi lokalni i pokrajinski prostor, namećući teme koje nemaju apsolutno nikakve veze sa lokalom i pokrajinom“, rekao je politikolog.

Radosavljević je ocenio i da to može da bude, u određenom smislu, zloupotreba demokratskog procesa.

Izbori koji bi se zakazali na nivou republike, prema njegovim rečima, bi bili mobilizacija najveće političke partije, koja od samog početka ima problem da sebe iz nacionalnog pokreta pretvori u normalnu političku opciju.

„Najveća stranka u Srbiji već četiri godine stalno je u izbornoj kampanji. To nije veliki problem za stranku, ali jeste za Srbiju, jer različiti nivoi vlasti moraju biti emancipovani od drugih nivoa vlasti. Ljudi moraju da preuzmu odgovornost za život u svojim sredinama i pokrajini“, poručio je Radosavljević.

On je dodao i da bi u danu izbora trebalo da se zna za šta i koga se glasa, odnosno ko će biti odgovoran biračima.

„Ako tog dana budu izbori po horizontali mi ćemo imati sistem da će nosioci lista biti lideri partija i da u svojoj mesnoj zajednici glasate za nekoga ko sedi u Beogradu i ko možda nijednom u svom mandatu nije došao u vašu opštinu ili grad. To je prevara birača, a to u Srbiji od uvođenja višestranačja jeste obeležje političkog sistema“, kazao je Radosavljević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!