Radosavljević: Matica srpska ne želi da sarađuje sa antifašistima

09 Sep 2017

“Nismo srećni što je Matica srpska takva kakva je niti što je vode takve osobe kakve su"

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević kritikovao je danas Maticu srpsku zato što nije prihvatila predlog tog saveza koji je u toj instituciji želeo da održi antifašističku tribinu.

“Nismo srećni što je Matica srpska takva kakva je niti što je vode takve osobe kakve su. Ali, to nije problem samo Saveza antifašista Vojvodine, nego i šire društvene zajednice. Mi nećemo odustati od društvenog dijaloga, bez obzira kako teme bile neprijatne po učesnike. Naravno, ako treba, Savez antifašista će se boriti i dva veka protiv ideja fašizma i nacizma. Žao nam je što u toj borbi neće biti i Matice srpske. Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, naveo je Radosavljević u saopštenju za javnost.

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić obavestio je Radosavljevića da je predsedništvo te institucije donelo odluku da ne prihvati predlog saveza antifašista Vojvodine da se u Matici srpskoj održi tribina “Neonacizam u Vojvodini na početku 20. veka”, uz argument da se taj savez “nije dokazao kredibilnošću, objektivnošću i naučnom utemeljnošću u analizi savremenih političkih i ideoloških pojava”.

“Vi lično i vaša organizacija ste u više navrata demonstrirali zloupotrebu pojmova neonacizam i neofašizam kao sredstva dnevnopolitičkih okršaja. Matica srpska ne može u tome učestvovati. O odlučnom odbacivanju i osudi svih oblika totalitarnih ideologija, pa i neonacizma i neofašizma, Matica srpska dovoljno svedoči svojim dvovekovnim trajanjem”, naveo je Stanić u odgovoru.

Savez antifašista Vojvodine prethodno je kritikovao Maticu srpsku jer je bila domaćin predavanjima esktremno desnim političarima iz Nemačke, Gecu Kubičeku i Marku Jongenu.

Istim povodom je i koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina optužila Maticu srpsku da promoviše neonacizam i ksenofobiju.

“Bez obzira na činjenicu da je Matica srpska uništena institucija, i da je decenijama leglo nacionalizma i institucionalna podrška raznim retrogradnim idelogijama – ova predavanja predstavljaju ozbiljan šamar građanima Novog Sada i Vojvodine”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!