Radoman: Spremna uplata za Žeželjev most

17 apr 2015

Čeka se da ministarstvo pošalje ugovor

Predstavnici pokrajinske administracije ponovo su danas apelovali na Minsitarstvo građevina, saobraćaja i infrastrukture da im što pre bude dostavljen odgovarajući ugovor kako bi, u skladu sa propisima, mogli da obave uplatu za finansiranje dodatnih radova na izgradnji Žeželjevog mosta u Novom Sadu.

„Očekujemo da Ministarstvo učini napor i da nam neko prosledi taj ugovor“, rekao je pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman i napomenuo da je iznos za finansiranje dodatnih radova od oko dva miliona evra, koji je u tom delu finansiranja obaveza pokrajine, obezbeđen u pokrajinskom budžetu i samo se čeka ispunjenje tog formalnog uslova.

On je na konferenciji za novinare rekao da u pokrajini prihvataju predlog resornog ministarstva da se to plaćanje obavi investitoru prenosom sredstava AP Vojvodine preko grada Novog Sada, da bi potom Železnice Srbije, kao investitor, mogle taj novac da uplate izvođaču radova, odnosno špansko-italijanskom konzorcijumu „Azvi“.

Ukazujući na to da je izgradnja Žeželjevog mosta preko Dunava od vitalnog značaja kako za Novi Sad i Vojvodinu, tako i za čitavu Srbiju pa i region, Radoman je naglasio da pokrajina, koja je samo finansijer dela tog projekta, „čini maksimalne napore“ kako bi bili nastavljeni radovi, koji „stoje već više od godinu dana“.

Dodatnu zabrinutost tim povodom, kako je rekao, predstavlja i „saznanje iz medija“ da bi izvođač mogao da obustavi izgradnju mosta, ukoliko to plaćanje dodatnih radova, od ukupno tri miliona evra, ne bude obavljeno do 27. aprila.

Radoman je ponovio da je pokrajina spremna da svoje dve trećine tog iznosa „prenese republici ili Gradu Novom Sadu, samo čekamo ugovor i čim se tako stvore uslovi, prenećemo sredstva“.

On je napomenuo da Grad Novi Sad, da bi od pokrajine primio taj namenski iznos, „nema obavazu da pravi rebalans gradskog budžeta“, odnosno da zbog toga bude sazivana sednica gradske skupštine, jer postoji odgovarajući propis koji omogućuje da se taj novac primi i transferiše, u okviru ovogodišnjeg budžeta grada.

Direktor pokrajinske Uprave za kapitalna ulaganja Nebojša Malenković podsetio je da je prošle godine pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja transformisan u upravu, tako da od tada pokrajina ne može direktno da uplaćuje novac izvođaču radova na izgradnji tog mosta.

Ukoliko bi pokrajina direktno prenela novac Železnicama Srbije kao investitoru u tom projektu, to bi onda značilo da pokrajina na neki način „finansira javno preduzeće“, što bi bilo kršenje i odgovarajućih međunarodnih propisa koje je Srbija prihvatila, tako da je neophodno da se taj novac prenese ili resornom ministarstvu, ili Gradu Novom Sadu, objasnio je Malenković.

On je istakao izuzetnan značaj tog projekta kao i toga da sve bude jasno precizirano kada je reč o njegovom finansiranju, pa i to kako će biti utrošeno tih tri miliona evra za dodatne, odnosno na početku nepredviđene radove, za koje pokrajina plaća dva miliona evra, a Grad Novi Sad milion evra.

„Mi smo dva miliona evra obezbedili i sad samo čekamo da se za to napravi ugovor“, rekao je Malenković naglasivši da bi bilo dobro da se što pre sastanu nadležni iz republike, pokrajine i grada, kako bi se taj posao završio i stvorili uslovi za skori nastavak radova na Žeželjevom mostu.

Posao je stopiran zato to je AZVI tražio dodatni novac zbog većih troškova vađenja ostataka stare, srušene konstrukcije betonskog mosta u NATO bombardovanju 1999. godine.

Ugovorena vrednost radova je bila 45,3 miliona evra na početku izgradnje mosta, koju sa 26,2 miliona finansira Delegacija EU, a 19,1 milion pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!