Radnici umiru pevajući najbolja predstava na Pozorju

02 Jun 2012

Reč je o predstavi rađenoj u koprodukciji Hartefakt fonda i Bitef teatra. Kokan Mladenović: Pozorje treba ukinuti! Andrej Nosov: Nije Pozorje krivo, već loša pozorišna produkcija

Predstava „Radnici umiru pevajući” Olge Dimitrijević, u režiji Anđelke Nikolić i u produkciji Hartefakt fonda i Bitef teatra,  jednoglasno je proglašena za najbolju predstavu 57. Sterijinog pozorja, saopštio je jutros žiri.

Ista predstava dobila je i nagradu za najbolji tekst i za najbolju režiju, navodi se u saopštenju žirija. Ta predstava dobila je nagrade i za originalnu scensku muziku i za koreografiju.

Jovo Maksić je proglašen za najboljeg glumca na Pozorju, za ulogu u predstavi „Bunar”. Drugu glumačku nagradu dobila je Hana Selimović za ulogu u predstavi „Otac na službenom putu”, a treću Silvija Križan za ulogu u predstavi „Marat the Sade”.

Specijalna Sterijina nagrada pripala je glumačkom ansamblu Novosadskog pozorišta, za predstavu „Marat the Sade” Petera Vajsa, u režiji Andraša Urbana.

Nagrada iz Fonda „Dara Čalenić” za najbolju mladu glumicu pripala je Mariji Bergam, za ulogu u predstavi „Radnici umiru pevajući”.

Predsednik žirija bio je Branislav Lečić, a članovi Ana Lederer, Maja Pelević, Ana Tomović i Janez Pipan.

Žiri je jednoglasno odlučio da ne dodeli nagrade za scenografiju, kostimografiju i za najboljeg mladog glumca.

Sterijina nagrada Okruglog stola kritike pripala je takođe predstavi „Radnici umiru pevajući”.

Pozorišni kritičari Ivan Medenica i Slobodan Obradović dobili su nagrade za najbolje kritičke tekstove.

Redakcija novosadskog lista „Dnevnik” za najbolju glumicu proglasila je Hanu Selimović, a kompanija „Novosti” istoj glumici dala je priznanje za glumačku bravuru, dok je nagradu za epizodnu ulogu dala Silviji Križan.

Sterijino pozorje biće zatvoreno večeras, svečanom dodelom nagrada i baletom “Mileva Ajnštajn” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, u režiji Staše Zurovac a po motivima drame Vide Ognjenović.

(Autonomija)

Nosov: Nije krivo Pozorje što je pozorište u takvom stanju

Direktor Hartefakt fondacije Andrej Nosov izjavio je danas da nije Sterijino pozorje krivo zato što se pozorišna produkcija u Srbiji nalazi u stanju u kakvom se nalazi.

Povodom izjave upravnika beogradskog Ateljea 212 Kokana Mladenovića da Pozorje treba ”ukinuti” jer žiri nije dodelio nagrade u četiri kategorije, Nosov je agenciji Beta rekao da je pravo žirija da donese odluku kakvu želi.

„Mi možemo da se ljutimo što smo nešto dobili ili nismo dobili, ali to nema nikakve veze sa samim Sterijinim pozorjem i sa njegovim ukidanjem. Pozorje kakvo je danas treba da otvori pitanje kakve produkcije radimo i gde smo to zapravo mi”, rekao je Nosov.

Dodao je da nakon svega ostaje „gorak ukus u ustima”, koji se tiče pre svega pitanja zašto pozorišta nisu ponudila bolje predstave.

„Ne možmeo kriviti selektora ili žiri što nismo ponudili umetnički kvalitetnije, bolje, zanimljivije, rizičnije i hrabrije predstave, već smo igrali na nekakvu sigurnu kartu. Dakle, pravo pitanje je gde se nalazimo sa pozorišnom produkcijom i koje probleme imamo”, kazao je Nosov.

On je izrazio zadovoljstvo jer se Hartefakt fond po prvi put pojavio na Sterijinom pozorju, i to sa dve predstave, i osvojio sedam nagrada na festivalu.

Predstava „Radnici umiru pevajući” u koprodukciji Hartefakta i Bitef teatra dobila je sedam nagrada na Sterijinom pozorju, uključujući i nagradu za najbolju predstavu.

U istoj koprodukciji na Pozorju je nastupila i predstava „Hipermnezija”.

Upravnik beogradskog Ateljea 212 Kokan Mladenović veoma oštro je danas kritikovao festival Sterijino pozorje i ocenio da bi ga trebalo “pod svaku cenu ukinuti”.

Mladenović je novinarima rekao da je “skandalozna” i u istoriji festvala nezapamćena odluka da ne dodeli nekoliko Sterijinih nagrada.

„Misliim da je Sterijino pozorje i pre ove odluke žirija bilo u krizi. Nakon ovakve odluke žirija, festival treba ukinuti po svaku cenu ili pozvati upravu da napravi radikalne reforme”, poručio je Mladenović i najavio da Atelje 212 ubuduće neće učestvovati na Pozorju.

Žiri Sterijinog pozorja nije dodelio četvrtu nagradu za najboljeg glumca, zatim nagradu  za mladog glumca, kao i za kostimografiju i za scenografiju.

Predsednik žirija bio je Branislav Lečić, a članovi Ana Lederer, Maja Pelević, Ana Tomović i Janez Pipan.

Uručenjem Sterijinih nagrada i baletom „Mileva Ajnštajn” Srpskog narodnog pozorišta, 57. Sterijino pozorje biće završeno večeras.

(Beta)

 

Direktor: Pozorje ne robuje palanačkim aršinima

Direktor Sterijinog pozorja Milivoje Mlađenović izjavio je danas da nije prvi put da su pozorišni ljudi nezadovoljni odlukama žirija ovog festivala i pozvao na smirivanje strasti i miran dijalog o savremenom pozorištu u Srbiji.

Povodom izjave upravnika beogradskog Ateljea 212 Kokana Mladenovića da Pozorje treba ”ukinuti” jer žiri nije dodelio nagrade u četiri kategorije, Mlađenović je rekao da taj festival nikada neće biti festival “osrednjih pozorišnih ostvarenja”

“Nema za Pozorje  ni velikih ni malih pozorišta, ni zvučnih ni bezvučnih imena, ni pozorišnih prvaka i autsajdera. Postoje samo najveći estetički kriterijumi kojih se valja pridržavati i isključivio prema njima vrednovati, a ne prema nekim našim palanačkim aršinima”, naveo je Mlađenović.

Dodao je da se tokom niza godina iz različitih oružja „puca” na Pozorje i ocenio da pucati na taj najznačajniji pozorišni festival u zemlji, znači „pucati sebi u koleno”.

“Nije neočekivano da učesnici Sterijinog pozorja nisu zadovoljni odlukama žirija i nije prvi put da se na te odluke reaguje strasno, ali i u tim reakcijama treba imati meru. Nije dobro tako ostrašćeno i besno reagovati”, poručio je Mlađenović.

On je rekao da bi bolje bilo da se svi zapitamo zbog čega zapravo nisu dodeljene nagrade u četiri kategorije.

“Dakle, možemo otvoriti pitanje šta se dešava sa tim kategorijama u modernom pozorištu? Da li to govori o siromaštvu pozorišta, ili o siromaštvu ideja, ili o potpuno novoj vrsti pozorišta, koje ne poseže više za iluzionizmom, već se koristi i drugim tehnologijama”, naveo je Mlađenović.

Prema njegovim rečima, treba se zapitati i da li ima nagrada koje bi trebalo dodeliti a nisu obuhvaćene tradicionalnim kategorijama Sterijinog pozorja.

Mlađenović je rekao da je Sterijino pozorje, kao i pozorište uopšte, „večno u krizi”, jer ono uvek propušta kroz svoje filtere pozorišnu stvarnost pa sve ono što se događa u pozorišnom sistemu mora nužno da se odrazi i na Sterijino pozorje.

„Pozorje svake godine mora da se menja, a istovremeno mora da ostane najveća mera pozorišnih dostignuća u Srbiji. Sve je to izvor dijaloga, ozbiljnog dijaloga o pozorištu”, kazao je Mlađenović.

(Autonomija)


Lečić: Ko gubi, ima pravo da se buni

Predsednik žirija 57. Sterijinog pozorja Branislav Lečić odbacio je danas prigovore upravnika Ateljea 212 Kokana Mladenovića na odluke žirija i rekao da “ko izgubi, ima pravo da se buni”.

Lečić je agenciji Beta rekao da se ne slaže ni sa Mladenovićevim ocenama da je Pozorje dotaklo „dno”.

On je naveo da je žiri jednoglasno doneo odluku da ne dodeli nagradu u kategorijama scenografije i kostimografije.

„Takođe, nismo mogli dodeliti ni nagradu za mladog glumca, jer ga nije ni bilo. A što se tiče četvrte nagrade za glumca, ja sam bio za to da je dodelimo, ali sam bio preglasan”, naveo je Lečić.

Kokan Mladenović je danas najavio i da Atelje 212 ubuduće neće učestvovati na Pozorju.

„Nije on večiti upravnik Ateljea 212”, prokomentarisao je Lečić tu Mladenovićevu izjavu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!