Radnici preduzeća DES protestovali u Novom Sadu

"Najavljena radikalizacija štrajka ukoliko grad i druge institucije ne budu reagovale"

06. avg 2018

Oko 80 radnika novosadskog Preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom (DES) i predstavnici sindikata Sloga u tom preduzeću protestovali su danas ispred Gradske kuće u tom gradu ponovo zahtevajući da im se isplate zaostale zarade.

Zaposleni u DES-u protestovali su i zbog neoverenih zdravstvenih knjižica, putnih troškova i nepovezanog radnog staža.

Oni su nosili transparente „Terate invalide na ulicu“, „Vratite nam poslove koje ste oduzeli“ i „Bacili ste invalide na kolena“.

Nakon sastanka sa šefom kabineta gradončelnika Stankom Ljubičićem  predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović rekao je prisutnima da Grad Novi Sad nema mogućnosti da finansijski isplati zarade, niti da na bilo koji drugi način pomogne radnicima DES.

On je preneo okupljenima i obećanje gradske vlasti da će u narednom periodu pokušati da razgovara s predstavnicima određenih institucija koje bi mogle da se uključe u pregovore i pomognu kod rešavanja problema radnika DES-a.

Veselinović je istakao da je naveća odgovornost na Ministarstvu rada, jer kako je rekao, to ministarstvo ima dovoljno novca.

„To ministarstvo bi bez ikakvih problema moglo da reši problem radnika DES, pre svega u isplati zaostalih zarada, a kasnije i u pronalaženju novog zaposlenja“, rekao je on, dodavši da je potrebno pet do deset miliona dinara da bi radnici DES-a mogli da dobiju svoje zaostale zarade.

Poručio je i da se štrajk radnika mora nastaviti, jer će, kako je ocenio, jedino tako uspeti da ostvare svoja prava, a ne samo da uzmu otpremninu sa kojom će ostati na ulici.

Veselinović je najavio i radikalizaciju štrajka, ukoliko grad i druge institucije ne budu reagovale i pomogle da se problem radnika sa invaliditetom reši, a direktoru DES-a je poručio da ne sme bežati od pregovora sve dok se ne postigne rešenje.

Predsednica sindikata Sloga u DES-u Zorica Stepanov rekla je da na današnjem sastanku sa Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova nije postignuto ništa novo, te da će se pregovori nastaviti sutra u 11.00.

„Direktor nudi isti socijalni program i rekao je da će sredstva biti do kraja ove nedelje, a da je stečaj vrlo moguć i to posle 19. avgusta. Rekao je i da nema novca za zarade i da će to sve ući u program UPPR-a“, navela je ona, poručivši da se štrajk nastavlja.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević razgovarao je prošle nedelje sa radnicima DES-a, kada je rekao da ministarstvo „radi sve što je u njegovoj moći kako bi rešilo aktuelni problem“, kada je angažovana Agencija za mirno rešavanje radnih sporova.

Radnici su štrajk počeli 30. jula u krugu preduzeća, koje ima oko 170 radnika, od čega je 60 odsto osoba sa invaliditetom.

Zaposlenima koji nisu invalidi staž nije povezan od 2010. godine, a invalidima dve godine, naveo je sindikat Sloga u ranijem saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Dijalog
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga