RADIVOJ STEPANOV: Škotska

18 sep 2014

Zašto bi vojvođanska nezavisnost bila jeres?

Tajni agent Nj. V. Džejms Bond – alias ŠKOT Šon Koneri (Sir Thomas Sean Connery; 25 August 1930), poznati filmski glumac, izjasnio se za nezavisnost Škotske daleko pre ovog, današnjeg referenduma o škotskoj independenciji. On neće moći da izađe na referendum jer ne živi u rodnom Edinburgu, ali će imati brojne sledbenike u pokretu za nezavisnost. Neposrednu podršku izglasavanju “za” nezavisnost Škotske pružiće katalonski vatrogasci, njih 30 otputovalo je u Edinburg. Katalonija se sa svojom prelepom Barselonom dugo bori za nazavisnost od Španije. Iz Vojvodine nije otputovao niko, jer Vojvodina nema orijentaciju ni prema svojoj prošlosti, ni prema aktuelnoj zbilji, niti sebe vidi u budućnosti… Uz toliko “autonomaša” i partija koje se debelo maste “ističući” svoje liderstvo u vojvođanskoj autonomiji, ideja o nezavisnosti Vojvodine nije dobacila ni do Subotice. Uvek se nešto ispreči zbog čega je razmišljanje o vojvođanskoj nezavisnosti stavljeno pod veto, gurnuto u karantin, zbog čega je to pitanje jeres, veleizdaja, opasno po ustavni poredak države Srbije, kao da on postoji.

Sad se vidi kolika je opasnost i za državnu zajednicu i za pojedinca, i za demokratiju i za slobode čoveka – nedostatak, manjak, težak deficit političke kulture. Nepostojanje političke kulture drži kritičku misao u nekoj vrsti hibernacije, polusna. To, drugim rečima znači da se “oseća” kako neke stvari nisu dobre, ali je ipak jači refleks ili strah koji ne da da se o tome kritički govori, da se traže svi mogući odgovori i sve opcije traganja za njima. Evo upravo ovog trenutka gledam kako se u emisiji “Jedan na jedan” novinarka i njena sagovornica trude da ne dotaknu pitanje nezavisnosti Vojvodine razgovorom o sadašnjem trenutku Škotske.

Kako su Škotska i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva ušli u razgovor o škotskoj nezavisnosti? Odgovor: civilizovano i prvenstveno suprotstavljanjem argumenata “za” i “protiv” nezavisnosti. Kako se kod nas “izlazilo” iz yu-federacije – to znamo.

Dogovorom o Uniji (Acts of Union).koji je sklopljen 22. jula 1706. Škotska je postala deo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. To se dogodilo nakon neuspelog pokušaja Škotske da uspostavi svoje kolonije u centralnoj Americi. Izglasavanjem Akta o Uniji u oba parlamenta, englesko i škotsko kraljevstvo, dve odvojene države, do tada ujedinjene samo u osobi vladara, ujedinile su se u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije 1707. godine. U novoosnovani Parlament Velike Britanije u Londonu, Škotska je poslala 45 zastupnika u Donji dom, koji su se pridružili zastupnicima donjeg doma engleskog parlamenta kojih je bilo 513. Ukupno je u donjem domu Parlamentu Velike Britanije bilo 558 zastupnika. Škotska je također poslala i 16 perova u Dom Lordova koji su se pridružili engleskim perovima kojih je u tom trenutku bilo 168.

Nastojanja Edinburga da povrati barem deo svog suvereniteta jačala su tokom 20. veka. Prvi referendum o devoluciji tj. o prenošenju dela ovlašćenja centralne vlade održan je 1979. On je doživeo neuspeh zbog malog odziva birača, ali je već sledeće glasanje došlo do osnivanja škotskog parlamenta koji je dobio ovlašćenja u oblasti zdravstva, obrazovanja i lokalne uprave u više oblasti.

Sada su računice dobile i input i output u ekonomiji. Drugim rečima, ko gubi a ko dobija izlaskom Škotske iz Unije ili ostajanjem Škotske. Brojne računice pokazuju da je Škotska ekonomski sa velikim potencijalom, da ima energiju u moru, u vetrovima koji duvaju tokom cele godine, u zemljištu, u rudama itd. Zašto bi Škoti stvarali “državu blagostanja” Ujedinjenog Kraljevstva na svoj uštrb. Itd.

I sad pazite dalje, Škotska ne počiva na “poverenim nadležnostima”, Škotskoj nikakav sud ne obara odluke i akta, Škoti su bogatiji, žive daleko bolje nego Vojvođani, Škoti imaju bolje vozove, Škoti ovo-ono, a ipak hoće da NEZAVISNOST!?

E sad, u ovom trenutku dok je referendum u toku, nije bitan za ovu priču ishod glasanja. Nešto drugo je tu bitno: da su u demokratiji koja je stara osam vekova SVE OPCIJE MOGUĆE, ulazak u Uniju kao i IZLAZ iz Unije, odnosno sticanje NAZAVISNOSTI. Dakle, nema političke diskriminacije, ucene ili političkog mobinga. To je kapacitet demokratskog društva.

A u “demokratskoj” Srbiji?

U demokratskoj Srbiji, “toplog zeca” su prolazili svi koji su hteli da se odmaknu iz/od Srbije: Kosovo, Crna Gora, Vojvodina, itd.

Vojvodina ne sme ni da pomene da je Srbija brutalno eksploatiše od raspada bivše socijalističke federacije. Da je Vojvodina od nekada najrazvijenijeg evropskog regiona postala socijalna pustoš. Upravo danas će Vojvođani čuti iz usta premijera koliki namet u ovoj oskudici će morati da daju spasavajući svoju propast, skupu državu i nesposobnu vlast.

I kako se taj tajni agent 007, tj. Šon Koneri ne plaši da će ga jednom zbog izdaje Nj. V. zbog zalaganja za nezavisnost Škotske “pojesti poimrčina”?

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!