Puzović: Duplirati površine zaštićenih prirodnih dobara

08 apr 2015

Kako bi se približili međunarodnim standardima

Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo, i zaštitu životne sredine Slobodan Puzović poručio je da bi donošenje prostornog plana za infrastrukturni koridor naftovoda od Turije do Novog Sada trebalo da obezbedi veći stepen zaštite životne okoline i bezbednosti na putevima, s obzirom da je predviđeno da će se transport nafte vršiti podzemnim putem, a ne cisternama.

Puzović je u obraćanju pokrajinskim poslanicima ukazao i na važnost obezbeđivanja sredstava za očuvanje Tvrđave Bač i njene okoline.

„Cilj je da ovaj lokalitet dobije sve odlike objekta koji pripada svetskoj kulturnoj baštini, što bi omogućilo da uspešnije konkuriše za međunarodne projekte“, naveo je on.

Donošenje prostornog plana za ekološki koridor Tise, kako je dodao, podstaći će održivi razvoj u svih 12 lokalnih samouprava koje su obuhvaćene ovim projektom, kao i prekograničnu saradnju sa Rumunijom.

Prema njegovim rečima, veoma je važna i zaštita prirodnih dobara „Okanj Bara“ i „Rusanda“, kao i rečnog predela izuzetnih odlika „Karaš-Nera“, koji je dom za mnoge zaštićene vrste ptica.

„Kako bi se približila međunarodnim standardima, Srbija mora da duplira površinu zaštićenih prirodnih dobara“, upozorio je Puzović. Dodao je da je u tom pogledu značajno osnivanje Istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema „Biosens“.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!