Rusija: Putin omogućio da FSB može da puca na žene i djecu

02 Jan 2016

Zakon objavljen 30. decembra alarmirao je grupe koje se bave zaštitom ljudskih prava

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je državnoj službi sigurnosti FSB ovalsti da mogu koristiti oružje na mase u kojima se nalaze žene i djeca “pod određenim oklnostima”.

Prema amandmanu koji je objavljen u srijedu, nekadašnji KGB preimenovan u FSB, može koristiti oružje na masu “da bi spriječili akte terorizma, spašavali taoce i uzvratili na napade na javne zgrade”.

FSB će imati pravo da puca na žene, invalide i maloljetnike “u slučaju oružanog otpora” a biće dozvoljeno i korištenje nesmrtonosnog oružja protiv trudnica.

Novim zakon je takođe omogućno agentima FSB-a da ulaze u svaki prostor na teritoriji zemlje i uzimaju otiske na graničnim prijelazima.

Ova zakon objavljen 30. decembra alarmirao je grupe koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Članovi ruskog predsjedničkog Vijeća za ljudska prava, koji ima savjetodavnu ulogu prema vladi, ranije je apelovalo na Putina da ne dozvoli amandmansko djelovanje na ovaj zakon kojim je omogućno FSB-u korištenje oružja pod ovakvim okolnostima.

Apel je potpisala i Ljudmila Aleksijava 85-godišnja ruska aktivistkinja Pokreta za ljudska prava te prominentni civilni aktivista Lev Ponomarev.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!