Put do regionalizacije od tri koraka

25 May 2009

Zamenik pokrajinske sekretarke za regionalnu i međunarodnu saradnju i funkcioner G17 plus Vladimir Pandurov izjav…

Grb VojvodineZamenik pokrajinske sekretarke za regionalnu i međunarodnu saradnju i funkcioner G17 plus Vladimir Pandurov izjavio je da aktuelni Ustav Srbije omogućava da se u zakonu o regionalnom razvoju ustanove samo statistički, ali ne i administrativni regioni.
U izjavi za “Dnevnik” on je ocenio da su za “korak dalje” u pravcu regionalizacije Srbije neophodne odgovarajuće ustavne promene.
– Pred nama su tri faze kad je reč o procesu regionalizacije. Jedna je vezana za usvajanje zakona o regionalnom razvoju, koji predviđa formiranje statističkih regiona u Srbiji na nivou NUTS-2 i NUTS-3, drugi proces je potvrđivanje statuta APV i zakona o nadležnostima Vojvodine, gde bi deo nadležnosti Vojvodine iz oblasti regionalnog razvoja bio prenet s nacionalnog nivoa na pokrajinski. I treće je inicijativa predsednika Republike za ustavne promene koje bi obezbedile novu teritorijalnu organizaciju države i omogućile proces regionalizacije – naveo je Pandurov.
Dodao je da ove tri inicijative ne isključuju jedna drugu, već predstavljaju različite faze u uspostavljanju pune regionalizacije Srbije, te da bi “zakon o regionalnom razvoju mogao biti prva tačka u tom pogledu”. Po njegovim rečima, tim zakonom uspostavile bi se agencije i tela koje bi pripremile strategiju regionalnog razvoja Vojvodine, niškog regiona, zlatiborskog regiona, istočne Srbije, centralne Srbije… Naš sagovornik smatra da bi uskoro trebalo da se reši i pitanje vojvođanskog statuta i prenosa nadležnosti Pokrajini kroz “omnibus dva”, a “u nekoj perspektivi sledi i realizacija inicijative za najavljenu promenu Ustava, gde bi se išlo korak dalje ka novoj teritorijalnoj organizaciji”.
Inače, i šefica poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije Suzana Grubješić izjavila je ovih dana da će polazna osnova za regionalizaciju Srbije biti sedam oblasti definisanih zakonom o regionalnom razvoju. Nacrtom zakona predviđeno je da se u Srbiji formiraju vojvođanski, kosovski, beogradski, istočni, zapadni, južni i centralni region. Suzana Grubješić je najavila i da će ova stranka u najskorije vreme izneti predlog o tome kako urediti regionalizaciju Srbije, ali je dodala i da bi o tom pitanju bilo poželjno postići konsenzus.
Vladimir Pandurov je napomenuo da je zakon o regionalnom razvoju godinu dana bio na javnoj raspravi, te da je prvobitni nacrt značajno unapređen, jer su prihvaćeni brojni predlozi i sugestije. Između ostalog, naveo je da je prihvaćen, i unet u nacrt tog zakona, i značajan deo sugestija Centra za regionalizam. Naime, eksperti ove nevladine organizacije predložili su amandmane na nacrt zakona kojima se, između ostalog, ukazuje na potrebu da se normativno razdvoje regioni Vojvodine i Beograda koji već imaju status administrativno- teritorijalne jedinice, kao i da ta dva regiona samostalno donose regionalne razvojne strategije koje bi usvjale Skupština APV i gradska skupština u Beogradu. Osim toga, predložili su i da se za projekte regionalnih agencija opredeli jedan procenat novca iz projektovanog republičkog budžeta.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!