Pušten u saobraćaj most u Adi

24 Dec 2010

Most preko reke Tise u vojvođanskoj opštini Ada, koji spaja severni Banat i severnu Bačku, vredan 2,2 milijarde din…

Most preko reke Tise u vojvođanskoj opštini Ada, koji spaja severni Banat i severnu Bačku, vredan 2,2 milijarde dinara, pušten je danas u saobraćaj.

Gvozdena konstrukcija mosta je poklon Nemačke Srbiji. Most je dugačak 245 metara, njegova širina je 11 metara, a visina pilona je 75 metara. Pored mosta, izgrađeno je i 20 kilometara pristupnih puteva.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da više od 200 godina postoji potreba žitelja severnog Banata i severne Bačke da se premosti Tisa.

On je naveo da je novi most jedan od najvećih i najmodernijih mostova izgrađenih u Srbiji u proteklih nekoliko decenija. Dodao je da most omogućava pristup severnog Banata koridoru 10, dok severnu Bačku približava Rumuniji i prepolovljava razdaljinu između građana ovog dela Vojvodine.

„Most je zamajac daljeg privrednog razvoja, a njegov ekonomski, privredni i infrastrukturni značaj je neprocenjiv”, ocenio je Pajtić.

Predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki podsetio je da je sa izgradnja mosta započeta još 2007. godine i naveo da je reč o najvećoj investiciji u Adi u proteklih više desetina godina.

Podsetio je da je pre dve godine potpisan protokol sa predstavnicima Osijeka i Temišvara o izgradnji horizontalnog koridora kroz Vojvodinu, koji bi spajao Hrvatsku sa Rumunijom i ocenio da time most na Tisi dobija izuzetan privredni, kulturni i turistički značaj, na međunarodnom i na lokalnom nivou.

„Puštanjem mosta u saobraćaj stvoren je još povoljniji ambijent za nove investicije, kao i za poboljšanje životnog standarda svih građana ovog dela Vojvodine”, rekao je Bilicki.

Investitor mosta bila je opština Ada, a izgradnja je finansirana preko Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!