Pusić: Naši susjedi se boje slovenske prakse

06 sep 2012

Nama susjedne države boje se da ćemo im raditi ono što nama radi Slovenija, rekla je hrvatska šefica diplomatije

Hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić je ocijenila da odnosi Slovenije s Hrvatskom mogu doprinijeti stabilnosti cijele regije, osvrćući se na problem Ljubljanske banke, s kojim slovenska Vlada povezuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Evropskom unijom (EU).

Na pitanje kako Hrvatskoj susjedne države na Zapadnom Balkanu gledaju na sporove između Slovenije i Hrvatske, Pusić je rekla da se sporovi rješavaju i podsjetila da su dvije vlade imenovale svoje finansijske stručnjake koji traže rješenje za pitanje Ljubljanske banke i njenih hrvatskih štediša, ali je dodala da Hrvatska prema zemljama u regiji koje se približavaju EU-u ima drukčiji pristup.

„Iskreno rečeno, nama susjedne države boje se da ćemo im raditi ono što nama radi Slovenija“, kazala je ona u razgovoru za ljubljanski dnevni list Dnevnik od četvrtka.

‘Uronjeni u regiju’

„Mi imamo drukčiji pristup, jer smo zemljopisno i demografski uronjeni u regiju“, rekla je hrvatska ministrica, dodavši da je napredak tih zemalja u ostvarivanju njihovih evropskih ambicija i sigurnosno pitanje.

„Za našu je stabilnost i sigurnost od izuzetne važnosti da zemlje u regiji koje nisu u EU-u na tom putu napreduju. Imamo 1.000 kilometara granice s Bosnom i Hercegovinom. Nemoguće je zamisliti stabilnost Hrvatske, a mislim i Slovenije, bez stabilnosti ostatka regije“, izjavila je Pusić za slovenski list.

Ponovila je stav kako smatra da pitanje Ljubljanske banke nije povezano s budućim članstvom Hrvatske u EU-u i ratifikacijom pristupnog ugovora, no kako se nada da će se za to naći „racionalno“ rješenje, jer cilj ni jedne ni druge strane nije „dovesti drugu stranu u beizlaznu situaciju“.

Hrvatska i Slovenija sada za pitanje Ljubljanske banke pokušavaju naći bilateralno rješenje, no sa slovenskim stavom da je riječ o sukcesijskom pitanju ne slaže se niti Bosna i Hercegovina, čije štediše, poput hrvatskih, do svojih depozita pokušava doći sudskim postupcima, upozorila je Pusić.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!