Pusić: Napad na demokratiju

22 okt 2011

Odluke koje su donesene u Hrvatskom saboru ozbiljan su udar na parlamentarizam i uvod u nacionalnu krizu, smatra Vesna Pusić povodom ukidanja imuniteta Željku Jovanoviću, poslaniku SDP-a

Odluke koje su donesene u Hrvatskom saboru ozbiljan su udar na parlamentarizam i uvod u nacionalnu krizu, ocenila je u izjavi za javnost predsednica saborskog Kluba zastupnika HNS-a i HSU Vesna Pusić.

Institucija imuniteta temelj je funkcionisanja svakog parlamenta i postoji upravo zato da bi štitila slobodu izgovorene reči zastupnika. Odlukom koju je HDZ doneo omogućava se da od danas svaka parlamentarna većina može terorizirati instituciju parlamenta i parlamentarizma, smatra Pusić povodom skidanja imuniteta zastupniku SDP-a Željku Jovanoviću.

Hrvatski sabor je izglasao ukidanje imuniteta SDP-ovom zastupniku Željku Jovanoviću. Ovo je prvi put u 20 godina da je jednom zastupniku imunitet ukinut radi privatne tužbe. Jovanović je u svojim izjavama HDZ nazvao „zločinačkom organizacijom“. HDZ je odgovorio tužbom za klevetu. Zbog toga su mu već ranije pokušali ukinuti saborski imunitet, ali nije bilo kvoruma.

Nezavisni intelektualci i predstavnici opozicije žestoko su kritikovali ovu odluku, smatrajući da je u pitanju potez koji onemogućava kritičku reč u parlamentu i baca senku na celokupni parlamentarni život u Hrvatskoj.

Smerdel: Kraj demokratije

Branko Smerdel, šef Katedre za Ustavno pravo, član Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora iz reda naučnih radnika, nekadašnji član radne skupine za izradu Ustava RH, smatra da je ovakvo ponašanje HDZ-ove saborske većine apsurd.

– To je kraj demokratije, da zastupnik nešto kaže pa da mu se skine imunitet. Kad povesno pogledate taj institut zastupničkoga imuniteta, on se javlja još u 14 stoleću u Engleskoj da bi stvarnu primenu imao u 17 stoljeću, podseća Smerdel na jednu od osnovnih lekcija iz parlamentarizma.

Smerdel kaže da je imunitet – parlamentarna svetinja, da se zastupnik zaštiti od izvršne vlasti. U pitanju je, po njegovim rečima, ‘imunitet neodgovornosti za izgovorenu riječ’, i on se ne može ukinuti, i vredi i kad zastupnik ode iz Parlamenta. Taj se imunitet često meša s procesnim imunitetom, objašnjava Smerdel, napominjući da se procesni imunitet može skinuti, ali za neko drugo krivično delo.

– Ovo nedopustivo i politički kratkovidno, jer svakoj od političkih stranka je u interesu da se taj imunitet očuva, ovo sada je povratak u prošlost, čak je bolje bilo i u 90-tim, razočaran je razvojem hrvatskog parlamentarizma poznati pravni ekspert Branko Smerdel.

(Tacno.net/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!