Pućdemon suspendovao proglašenje nezavisnosti Katalonije na nekoliko nedelja

10 Oct 2017

U očekivanju dijaloga sa centralnim španskim vlastima

Katalonski vodja Karles Pućdemon izjavio je večeras da će preuzeti mandat da Katalonija postane nezavisna država u formi republike ali da suspenduje proglašenje nezavisnosti na nekoliko nedelja u očekivanju dijaloga sa centralnim španskim vlastima.

“U ovom istorijskom trenutku kao predsednik Katalonije želim da pratim želju naroda da Katalonija postane nezavisna država, glasački lističi kažu da za nezavisnosti i to je ono s čim ja želim da idem napred”, rekao je Pućdemon.

Pućdemon osudio je u govoru u regionalnom parlamentu “radikalno odbijanje” centralnih vlasti u Madridu da pregovaraju o referendumu o nezavisnosti Katalonije.

Predsednik Katalonije počeo je govor u parlamentu Katalonije sa sat vremena zakašnjena. Mediji su preneli da su mogući razlozi za kašnjenje bili kontakti za medjunarodno posredovanje u rešavanju katalonske krize, što španske vlasti inače odbijaju.

“Nalazimo se u izuzetnom trenutku koji ima istorijske dimenzije”, rekao je Pućdemon na početku govora i dodao da je neophodno smanjiti tenzije osudjujući “radikalno odbijanje” vlasti u Madridu za pregovore o referendumu.

Izvori bliski španskoj vlasi rekli su Frans presu da posredovanje sa Pućdemonom “nije moguće”.

Regionalni parlament se nalazi pod povećanim merama bezbednosti ispred kojeg se nalaze nekoliko desetina policijskih vozila, dok helikopteri nadleću zdanje.

Policijsko prisustvo je pojačano na strateškim mestima Barselone kao i na aerodromu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!