PSG: U petak na Trgu republike skup za slobodne i fer izbore

04 Oct 2017

"Častan čovek ne krade izbore"

Pokret slobodnih građana (PSG) Saše Jankovića najavio je danas da će u petak, 6. oktobra organizovati u centru Beograda skup posvećen stvaranju uslova za održavanje fer, slobodnih i poštenih izbora.

“Tema skupa je pravo građana na fer, poštene i slobodne izbore a svi su dobrošli – i građani i političke stranke, i udruženja, i sindikati”, rekao je Janković na konferenciji za novinare.

Dodao je da on neće govoriti na tom skupu, a da su dobrošli svi koji “žele slobodno da biraju i da budu birani”.

“Molimo sve građane, bez obzira na političko opredeljenje a koji žele da slobodno i pošteno da biraju i da budu birani, da dođu”, rekao je Janković.

On je naveo i da se na skupu neće obraćati lideri i predstavnici političkih stranaka.

Prema njegovim rečima, taj skup će biti usmeren ka odbrani demokratskih tekovina i zakona po kojima građani imaju pravo na održavanje fer i poštenih izbora.

“Častan čovek ne krade izbore”, rekao je Janković, istakavši da će PSG pokušati da se kroz javni pritisak izbori za fer i poštene izbore.

Napomenuo je i da bojkot izbora nije rešenje, mada nije isključio ni tu mogućnost ukoliko, kako je rekao, ne budu obezbeđeni ” elementarni uslovi za održavanje izbora”.

“Sloboda se ne osvaja na srebrnom tanjiru… Bojkot je najlakše rešenje a mi hoćemo da se borimo”, rekao je Janković.

Najavio je da će na na tom skupu biti i dvojica mladića kojima je nedavno policija napisalo prekršajne prijave zbog učešća na protestu protiv diktature, kao i aktivista Filip Vukša koji je ispaštao jer je po Beogradu radio ono što je trebalo da radi gradska vlast.

Janković je naveo i da su svi oni, po zakonu i ustavu imali pravo da iskažu svoje mišljenje.

“Da li trebamo da pustimo da deca vode bitku ili da stanemo ispred njih ili pored njih”, zapitao je Janković.

Poverenik PSG za Beograd Božo Prelević je istakao da je za Srbiju i građane Srbije važno da se poštuju Ustav i zakoni.

Najavio je i da će se PSG za to boriti na sve moguće “zakonom dozvoljene načine za ona prava koje smo mislili da smo ih osvojili 5. oktobra 2000. godine”.

Prelević je u tom kontekstu ukazao i na pritiske vlasti na medije, navodeći primer gašenja Vranjskih.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!