PSG: Presuda žandarmima pokazuje da zakoni ne važe za ljude bliske vlasti

08 dec 2017

"Državni aparat stavljen u funkciju jedne političke stranke i njenog režima"

Pokret slobodnih građana (PSG) izrazio je podršku pripadnicima Žandarmerije koji su danas u Višem sudu u Beogradu osuđeni na uslovne kazne zbog napada na braću predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, tokom Parade ponosa 2014. godine i ocenio da presuda krije zloupotrebe vlasti.

„Presuda šestorici pripadnika Žandarmerije prikriva najznačajnije probleme koji su izbili na površinu za vreme i posle incidenta tokom Parade ponosa pre tri godine, a to su zloupotreba državnih bezbednosnih službi i činjenica da zakoni u ovoj zemlji ne važe za ljude bliske vlasti„, naveo je PSG u saopštenju.

Pokret je naveo da je tokom suđenja potpuno zanemarena činjenica da su dvojica civila s rodbinskim vezama u vlasti bila u nezakonitoj pratnji pripadnika Vojne policije i fizički se sukobili sa ovlašćenim službenim licima policije na zadatku.

Prema PSG, zanemareno je i da je vojna služba bezbednosti nakon incidenta nezakonito prikupljala podatke i snimke, razgovarala sa svedocima i selektovala dokaze, dok su i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane nezakonito odbijali saradnju i sabotirali postupak pred zaštitnikom građana koji je kao državni organ prvi pokrenuo postupak kontrole.

„Takav sudski postupak pokazuje dubinu zloupotreba državnog aparata koji je stavljen u funkciju jedne političke stranke i njenog režima, a ne sprovođenja zakona i pravde. Ovaj slučaj nije greška i izuzetak, već pravilo od kada je Srpska napredna stranka na vlasti“, piše u saopštenju.

PSG je naveo da se zalaže za zemlju vladavine prava, jednakosti svih pred zakonom i bezbednosti okrenute građanima, a ne vlastodršcima, kao i da izražava podršku pripadnicima Žandarmerije i njihovim porodicama, kao i svim svedocima incidenta koji su govorili istinu o onome što su videli i čuli.

Viši sud u Beogradu osudio je danas šestoricu pripadnika Žandarmerije na šestomesečne uslovne kazne zatvora, sa rokom provere od dve godine, jedan žandarm je osuđen na osam meseci zatvora, uslovno na tri godine, dok je osmi pripadnik Žandarmerije oslobođen odgovornosti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!