PSG: Pokušaj Zavetnika da prekinu film o mogućnosti suživota Albanaca i Srba dokaz eskalacije mržnje

30 Mar 2018

"Vlast i njeni mediji stvaraju u udruštvu atmosferu nasilja i straha"

Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je danas pokušaj organizacije Zavetnici da prekine projekciju dokumentarnog filma “Kosovo… Nazdravlje! Gezuar!” u beogradskom Domu omladine, navodeći da je taj pokušaj još jedan dokaz eskalacije nacionalizma i mržnje u srpskom društvu.

“Nažalost, ovo nije prvi put da ekstremni nacionalisti širom Srbije sprečavaju filmske projekcije politički ‘nepodobnih’ filmova ili javne tribine, a reakcija države na njihovo delovanje u najmanju ruku je mlaka, ako ne i stimulativna”, naveo je PSG.

Pokret je ocenio da “vlast i njeni mediji, potpuno suprotno ‘regionalnoj stabilnosti’ ili proklamovanim ciljevima predstave takozvani ‘unutrašnji dijalog’, stvaraju u društvu, ali i u celom regionu, atmosferu nasilja i straha koja je plodno tle za delovanje najrazličitijih nasilničkih i ekstremističkih grupacija“, koje se “najčešće mogu i metodološki i personalno povezati sa Srpskom naprednom strankom”.

PSG je naveo da Srbija očigledno ulazi, po demokratiju i demokratske institucije i po ljudska prava, u još mnogo teži period zbog čega je neophodno vertikalno i horizontalno, međusektorsko i multidisciplinarno povezivanje svih organizacija i pojedinaca u borbi za elementarne demokratske vrednosti i normalan život.

Policija je juče izbacila pripadnike organizacije Zavetnici iz kino-sale u Domu omladine u Beogradu nakon što su pokušali da prekinu projekciju dokumentarnog filma “Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!” tako što su, uprkos negodovanju publike, stali ispred platna, raširili državnu zastavu Srbije, podigli fotografije i pevali nacionalističke pesme.

Zavetnici su pokušali da prekinu projekciju istog filma i u junu prošle godine u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, ali su ih organizatori sprečili u tome izbacivši ih iz prostorija.

Dokumentarni film “Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!” koji govori o mogućnostima suživota Albanaca i Srba na Kosovu prikazan je u okviru 65. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma – “Martovskog festivala”.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!