PSG: Izručivanje Ajaza formalna potvrda diktature

27 dec 2017

"Kadrovi SNS sistematski u zemlji, a sada i na međunarodnoj sceni krše ljudska prava"

Pokret slobodnih građana ocenio je danas da se aktulena vlast odlukom da izruči kurdskog aktivistu Dževdeta Ajazija Turskoj, nasuprot zakonima Srbije i izričitoj odluci Komiteta UN protiv torture, i formalno svrstala među diktatorske.

U saopštenju PSG je naveo da će za sve što se Ajazu desi u Turskoj, direktnu odgovornost snositi i sadašnja Vlada Srbije.

Turski državljanin, Kurd Dževdet Ajaz koji je u Turskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog rušenja ustavnog poretka izručen je Turskoj u ponedeljak uveče i pored preporuke Komiteta UN protiv torture da se Srbija uzdrži od izručenja jer postoji rizik da bi mogao biti izložen torturi u matičnoj zemlji.

„Ako se bilo ko u svetu još pita kojim putem je ovaj režim krenuo, više na to nema pravo. A tek u Srbiji, niko više nema pravo da sedi skrštenih ruku ili još gore, učestvuje u ovakvoj vlasti. Kadrovi Srpske napredne stranke sistematski u zemlji, a sada i na međunarodnoj sceni krše ljudska prava i buduća lustracija dobija sve deblje obrazloženje“, rekao je predsednik PSG Saša Janković.

Odbor PSG-a za ljudska i manjinska prava podsetio je da nepoštovanje preporuka Komiteta UN protiv torture predstavlja kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija protiv torture čija je Srbija potpisnica, ali i domaćih propisa.

„Srbija se i nacionalnim propisima i međunarodnim dokumentima obavezala da neće proterivati niti izručivati ljude na teritoriju na kojoj postoji rizik da će oni biti podvrgnuti mučenju“, navodi se u saopštenju.

PSG je dodao da je Ministarstvo pravde povrh svega obmanjivalo javnost tvrdnjom da je odluka Komiteta da Ajaz ne bude izručen Turskoj kasno stigla što je, kako se navodi, gola laž.

„Odluka je stigla na vreme, ali i bez nje naša obaveza kao države je da nikoga ne dovedemo u opasnost da bude žrtva torture, bilo odluke međunarodnih komiteta ili ne. Za ono što je učinjeno, nikakvog opravdanja nema i neće biti“, naveo je PSG.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!