PSG: Inicijativa za promenu imena Zrenjanina odraz političkog nasilja

23 mar 2018

"Umesto bavljenja sumornom sadašnjicom, gradonačelnik rešio da ispravlja prošlost"

Odbor za Vojvodinu Pokreta slobodnih građana (PSG) upozorio je da je inicijativa Udruženja Petrovgrad i aktuelnog gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića o promeni imena ovog grada odraz političkog nasilja, ali i dubokog nerazumevanja činjenice da grad predstavlja identitetsko mesto.

U saopštenju PSG ukazuje se da ime Zrenjanin simboliše odavanja pijeteta Narodno-oslobodilačkoj borbi i vrednostima antifašizma, te da ova incijativa predstavlja pokušaj revizije istorije.

„Umesto što se bavi istorijskim revizionizmom, Janjić bi se mogao pozabaviti činjenicom da je privreda grada potpuno razorena, da Zrenjaninci već deceniju i po piju vodu opasnu po zdravlje. Mogao bi pružiti odgovore i u aferi oko izgradnje fabrike vode i spornom aranžmanu sa firmom Gruppo Zilio ─ ili ustupanju u bescenje 2,5 hiljada hektara najkvalitetnije vojvođanske zemlje I, II i III klase kontroverznoj kompaniji Tenis Invest, protiv čega su se već izjasnili paori iz Zrenjanina i srednjeg Banata kojima odluka Skupštine Zrenjanina ozbiljno ugrožava egzistenciju…“, isitče se u saopštenju.

Dodaje se da ovakva inicijativa pokazuje i nerazumevanja same politike, koja bi morala odražavati interese građana koji su o promeni imena grada svoj stav ubedljivom većinom već izrekli na referendumu održanom 1992. godine.

Umesto bavljenja sumornom sadašnjicom, podrškom inicijativi Udruženja Petrovgrad gradonačelnik Janjić rešio je da ispravlja prošlost, gde mu je uostalom i mesto“, ocenjuje se.

Vojvođanski PSG podržao je građane Zrenjanina u odbrani njihovog grada, te poručio da samo oni mogu da odlučuju o imenu svog grada, a ne gradonačelnik ili Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!