PSG, NDMBGD, DJB osudili nasilje na lokalnim izborima

24 dec 2017

"Siledžije se moraju zaustaviti, ovo je naša zemlja!"

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković snažno je danas osudio nasilje SNS-a na izborima u Pećincima i poručio da je reč o otimanju slobodne izborne volje građana.

“Bojkotovali smo izbore, ali siledžije se moraju zaustaviti, ovo je naša zemlja! Demokratama smo ponudili da dođemo i branimo fizički integritet svih slobodnomislećih ljudi. Ovo je više od izbora!”, poručio je Janković preko Tvitera.

Ne da(vi)mo Beograd: Vlast je ozbiljno degradirala okolnosti održavanja izbora u Srbiji

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd ocenila je danas da se na lokalnim izborima u Pećincima dešavaju stvari „koje ne bi smele i ne mogu da postoje u državama u kojima se održavaju fer i demokratski izbori“ i optužila vlast da je „ozbiljno degradirala“ okolnosti u kojima se sprovodi glasanje.

Inicijativa je u saopštenju navela da su u Pećincima „nedeljama unazad“ zabeležene brojne nepravilnosti, poput „kupovine glasača, javnog glasanja, praćenja i zastrašivanja građana“.

„Izbori u Pećincima danas predstavljaju sliku budućnosti kakvu ne želimo. Danas šaljemo podršku opozicionim partijama i posmatračima izbora koji su uprkos ovakvim uslovima izašli na teren i brane demokratiju za sve nas“, piše u saopštenju.

Inicijativa je najavila i da će uskoro početi sa pripremama svojih kontrolora za lokalne izbore kako bi izbori u Beogradu „bili fer i slobodni“.

DJB: Policija i tužilaštvo moraju da reaguju na nasilje na lokalnim izborima

Pokret Dosta je bilo (DJB) zatražio je danas od tužilaštva da reaguje na nasilje i kršenja izbornih procedura na vanrednim lokalnim izborima u Negotinu, Pećincima, Preševu, Kostolcu i Mionici.

„Dosta je bilo najoštrije osuđuje nasilje koje SNS siledžije i batinaši sprovode na vanrednim lokalnim izborima u Negotinu, Pećincima, Preševu, Kostolcu i Mionici“, navedeno je u saopštenju DJB.

Dodaje se da DJB na terenu prati i nadgleda izbore u Pećincima i Negotinu i da će nakon izbora izvršiti uvid u sav izborni materijal.

„Jasno je da se i ovi lokalni izbori odvijaju u nedemokratskoj atmosferi maltretiranja i zastrašivanja građana od strane ‘nepoznatih’ SNS siledžija u automobilima bez tablica. Od jutros je prijavljeno više slučajeva ozbiljnih izbornih nepravilnosti u vidu fizičkog napada na opozicione predstavnike, kupovine glasova, kao i snimanja i pretnji predstavnicima domaće posmatračke misije“, navedeno je u saopštenju.

DJB je zatražio od tužilaštva „da se ne pravi da ne vidi ova gruba kršenja izbornih procedura, jer time urušava ne samo izbornu volju građana kad su u pitanju opštine u kojima se održavaju izbori, već celokupni pravni poredak Srbije“.

„Podsećamo da svesno nečinjenje tužioca može dovesti do krivičnog dela kršenja zakona o javnom tužilaštvu. Tužilac je dužan po službenoj dužnosti da izađe na teren i utvrdi da li je bilo kupovine glasove i maltretiranja glasača, a ne da pasivno posmatra grubo kršenje zakona. Zahtevamo da policija obezbedi minimum uslova za održavanje izbora, da spreči grube zloupotrebe od strane SNS i na taj način pokaže da nije stranačka policija već deo države“, navedeno je u saopštenju.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!