PSES traži pomoć vlada Vojvodine i Srbije za SNP

09 Mar 2015

Smanjenje plata dovelo je do smanjenja zarada zaposlenih uglavnom sa najnižim primanjima

Pokrajinski socijalno-ekonomski savet (PSES) je danas na vanrednoj sednici razmatrao usaglašen zahtev dva reprezentativna sindikata za oblast kulture za pomoć u rešavanju problema smanjenja zarada jednom broju zaposlenih u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Smanjenje plata, koje je usledilo nakon usklađivanja sa republičkom Uredbom o koeficijantima za obračun i isplatu zarada zaposlenih u javnim službama, dovelo je do smanjenja zarada zaposlenih uglavnom sa najnižim primanjima, nakon čega je pokrenut štrajk upozorenja.

U saopštenju koje je medijima upućeno nakon sednice navodi se da su, nakon razgovora o razlozima koji su doveli do problema u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, članovi PSES saglasni da postoji problem u ovoj ustanovi kulture od nacionalnog značaja i da putem određenih rešenja treba premostiti postojeću situaciju do donošenja više puta najavljivanog zakona o platnim razredima zaposlenih, koji će važiti i za ustanove kulture.

Kako se objašnjava, PSES će uputiti inicijativu Pokrajinskoj vladi AP Vojvodine i Vladi Republike Srbije za pomoć u rešavanju problema u Srpskom narodnom pozorištu u primeni Uredbe o zaradama.

Taj Savet, dodaje se, smatra da je potrebno održati novi sastanak sa Budžetskom inspekcijom,  radi mogućeg usklađivanja koeficijenata zarada zaposlenih  u SNP sa važećom Uredbom, uz uvažavanje specifičnosti zanimanja u pozorišnoj delatnosti, jer postojeća Uredba ne prepoznaje pojedine profile zanimanja koja su neophodna za funkcionisanje velikog pozorišta kao što je SNP.

Drugim zaključkom PSES-a podržana je mogućnost da se, nakon pribavljanja mišljenja Ministarstva finansija, sopstveni prihodi iskoriste za isplatu finansijske pomoći jednom broju zaposlenih, kao pomoć do donošenja zakona o platnim razredima.

Pored članova PSES, koji čine predstavnici Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, UGS “Nezavisnost”, Unije poslodavaca Vojvodine i Pokrajinske vlade, sednici su prisustvovali i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić i članovi radne grupe  formirane u februaru. Članove te radne grupe čine predstavnici resornog pokrajinskog sekretarijata, predstavnici sindikata i zaposlenih u Srpskom narodnom pozorištu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!