Prvi Osijek Pride bez incidenata

11 sep 2014

Među sudionicima osječkog Pridea bili su gosti iz niza hrvatskih gradova, ali i iz Beograda i Soluna

„Osijek položio ispit tolerancije“ – samo je jedan od naslova o medijima o prvom osječkom Prideu, koji je održan u subotu prije podne i na kojem nije zabilježen ni jedan incident!

U povorci je središtem Osijeka koračalo oko 200 sudionika, stotinjak policajaca koji su osiguravali skup nije trebalo intervenirati, a nisu se obistinili pozivi da Osijek za trajanja Pridea bude „prazan grad“, ni špekulacije nekih medija koji su „načuli“ da „Kohorta“ – navijačka skupina nogometnog kluba Osijek – sprema nerede povodom Pridea.

U povorci ponosa su, među ostalima, bili ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, inače Osječanin, šef narodnjaka Osječko-baranjske županija Stjepan Curaj, osječki sveučilišni profesor i gradski vijećnik laburista Jaroslav Pecnik, glumica osječkog HNK Anita Schmidt koja je i vodila program i drugi.

Ministar Vrdoljak, također narodnjak, obratio se okupljenima pojašnjavajući kako mu ovo nije prvi Pride na kojem sudjeluje.

„Drago mi je da je jučer (petak, 5. rujna) u Zagrebu sklopljeno prvo životno partnerstvo, a ispada da to Osijek danas slavi. Budućnost je moguća jedno uz toleranciju i razumijevanje, a danas smo napravili prvi korak“, poručio je ministar i zaradio buran pljesak.

Među transparentima koje su nosili sudionici prvog osječkog Pridea izdvojimo „Inati se Slavonijo“, „Homofobi u svoja 4 zida“, „Zbog čega se odričete vlastitog djeteta?“, „Osijek – nepokoreni grad“, „LGBTIQ nepokoreni građani“, „Tražimo temeljna ljudska prava“…

Organizator prvog osječkog Pridea je nevladina udruga LiberOs.

Manifestacija je trajala od 11 do 13 sati, a povorka ponosa kretala se središtem Osijeka – od Trga Ante Starčevića, preko Ribarske ulice, Šetalištem kardinala Franje Šepera, ulicom Vjekoslava Hengla preko Sakuntala parka i Kapucinskom ulicom natrag do Trga Ante Starčevića.

Među sudionicima osječkog Pridea bili su gosti iz niza hrvatskih gradova, ali i iz Beograda i Soluna.

Kako prenosi zagrebački „Jutarnji list“, Aleksandar Sekulić iz Beograda poručio je kako „mi u Beogradu znamo da je Osijek nepokoreni grad i mi se danas divimo Osijeku, hrabrosti i pristojnosti LGBT ljudi i onih koji su stali uz njih.“

Sekulić je pozvao okupljanje na beogradski Pride 28. rujna, dok je Apostol Karabairis iz Soluna naglasio kako je Hrvatska jedina država u regiji koja ima tri Pridea.

Uoči Pridea, u petak je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić primio organizatore i dao punu potporu manifestaciji, ali je najavio da – kao konzervativno odgojena osoba – neće sudjelovati u povorci.

(Enis Zebić, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!