Prva Nedelja prava javnosti da zna od ponedeljka u Srbiji

"Namera države je da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija"

22. sep 2018

Prva „Nedelja prava javnosti da zna“ u Srbiji počeće u ponedeljak, 24. septembra, a završiće se u petak, 28. septembra, na „Međunarodni dan prava javnosti da zna“, koji se obeležava širom sveta.

Inicijativu za odbranu prava javnosti da zna pokrenula je grupa organizacija civilnog društva – Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Pravni skener, Građanske inicijative, Fondacija Slavko Ćuruvija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

U saopštenju grupe organizacija civilnog društva podseća se da je pravo javnosti da zna veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem.

„Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac“, navodi se u saopštenju.

Tim povodom u okviru kampanje „Srbija do informacija“ u Prijepolju, Užicu, Valjevu, Smederevu, Somboru tokom „Nedelje prava javnosti da zna“ biće organizovane ulične akcije pod nazivom „Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?“, kako bi se građani informisali o tom pravu.

Organizacije civilnog društva ukazale su na štetnost odredbe Nacrta zakona kojom se predviđa izuzimanje dela preduzeća (društva kapitala) koja raspolažu značajnom javnom imovinom od obaveze davanja informacija koje se odnose na njihov rad.

Takođe, mogućnost da organi vlasti vode upravni spor protiv obavezujućih, konačnih i izvršnih rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti nije u skladu sa načelom zakonitosti.

Tokom javne rasprave, kako je navedeno, 1.200 građana poslalo je komentare nadležnom Ministarstvu da se ove štetne odredbe ne usvoje, ali do danas Ministarstvo nije obavestilo javnost da li su komentari prihvaćeni ili ne,

Inicijativa je do sada okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga