Protestna šetnja: 131.000 koraka u čast Žarka Zrenjanina

22 mar 2018

"Poruka vlastima Zrenjanina koji žele da ime koje simbolizuje ustanak u Vojvodini zamene monarhističkim"

Aktivisti Panonske aktivističke organizacije PAOR u sedam sati krenuli su u šetnju dugu 100 kilometara, od rodne kuće narodnog heroja Žarka Zrenjanina u Izbištu kod Vršca, do grada koji nosi njegovo ime. Na taj način, kažu, žele da ukažu na značaj Narodno-oslobodilačke borbe i iskažu svoj protest protiv mogućnosti preimenovanja Zrenjanina u Petrovgrad.

Sto trideset jedna hiljada koraka. Tako na razdaljinu između Izbišta iz Zrenjanina gledaju članovi Panonske aktivističke organizacije . Iako su sva četvorica sportisti, oštri banatski vetar otežava im korake.

„Pravo da ti kažem, ja se malo i smrzavam, čim stanemo, brzo se hladim, tako da bismo trebali da ubrzamo“, kaže Radomir Papić iz Panonske aktivističke organizacije.

Njihova šetnja je, kažu, protestna koliko i počasna. Odajući poštovanje antifašističkoj borbi, podvlače, šalju poruku vlastima svog grada koji žele da ime koje simbolizuje ustanak u Vojvodini, zamene monarhističkim.

„Želimo da ukažemo na značaj antifašističke borbe, na značaj imena Žarka Zrenjanina, odnosno, njegovu ulogu koju je imao u Narodno-oslobodilačkoj borbi, ne samo za slobodu grada, nego i za borbu protiv fašizma u čitavoj Vojvodini. Želimo da ukažemo građanima, da se samo podsete, jer to nije bilo toliko davno, kada je to ime značilo slobodu, antifašizam i radničku borbu za ravnopravnost i socijalnu pravdu“, rekao je Srđan Papić Đurić.

Tu borbu Žarko Zrenjanin poveo je iz Izbišta, odakle je aktiviste jutros ispratilo rukovodstvo vršačkog SUBNOR-a i najbliži živi rođak narodnog heroja. Njegov sestrić Dragoljub kaže – opstanak imena grada pitanje je očuvanja civilizacijskih vrednosti.

„Žarko Zrenjanin je izuzetna ličnost u istoriji srpskog naroda, ali je manje znamenit u odnosu na svoj značaj. On je posvetio svoj život slobodi, borio se za nju, i za nju je i poginuo“, kaže sestrić Žarka Zrenjanina Dragoljub Đorđević.

Za to vreme, četiri člana Panonske aktivističke organizacije svoju šetnju nastavlja, a putovanje će, kako je planirano, trajati dva dana.

Aktivisti će prespavati kod ljudi koji su želeli da barem gostoprimstvom na neki način doprinesu ovoj akciji. Dolazak na cilj, ispred spomenika Žarku Zrenjaninu, očekuje se u petak, nešto iza podneva.

(N1)

Podelite ovu stranicu!