Protest protiv diktature u Beogradu: Pravda i pravo hodaju sa nama

13 Apr 2017

Kolonu predvode dobošari, istaknuti su transparenti "Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizacija"

Protestna kolona u kojoj je nekoliko stotina učesnika 11. po redu “Protesta protiv diktature” krenula je u šetnju s platoa ispred Doma Narodne skupštine centralnim beogradskim ulicama nešto pre 19 časova.

Na čelu kolone, koju predvode dobošari, istaknuti su transparenti “Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava”, “Javno finansirano i svima dostupno obrazovanje”, “Kompletna smena političke elite”, “Zdravstvo za sve”.

Učesnici protesta duvaju u pištaljke i nose i transparente “Padni mi na grudi Nebojša”, “Nećemo da budemo jeftina radna snaga”, “Mi smo klinci koji su se samoorganizovali u vreme poplava”, “Pravda i pravo hodaju sa nama”.

Organizatori protesta i dalje nisu poznati, a na skupovima studenata se niko zvanično ne obraća.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici “Protiv diktature”, studenti zahtevaju smenu političke elite na čelu s Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija koja bi se ogledala u smeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Studenti zatim traže momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Protesti “Protiv diktature” počeli su u ponedeljak, 3. aprila, dan posle izbora.

Prvobitno je bila najavljena pauza u protestima do utorka, 18. aprila, zbog Uskrsa, ali je tokom dana na društvenim mrežama najavljeno da će protest u Beogradu danas ipak biti održan.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!