Protest NVO zbog najave gradnje nuklearke

14 Jul 2008

Više od deset nevladinih organizacija protestovalo je danas zbog najava da bi u Srbiji mogla da se izgradi nuklearna e…

nuclear.jpgViše od deset nevladinih organizacija protestovalo je danas zbog najava da bi u Srbiji mogla da se izgradi nuklearna elektrana.
U saopštenju NVO se navodi da je rec o “opasnom putu” za rešavanje energetskih problema zemlje.
“Pozivamo javnost u Srbiji na otpor takvim planovima. Takve odluke smatramo nezakonitim i opasnim. Pozivamo građane, civilne organizacije, sindikate i političke partije da podignu glas protiv ovog ekonomski, ekološki, javnozdravstvenog, politički i socijalno samoubilačkog nauma”, navodi se u saopštenju.
Kako se ocenjuje, u Vojvodini i Srbiji postoji ogroman potencijal uštede energije, što može značajno da popravi postojeću energetsku zavisnost zemlje.
“Ogromni gubici i neracionalna i neodgovorna potrošnja kako u industrijskom tako i u sektorima usluga i stanovanja, te javnom sektoru dovode do prevelike potrošnje gasa, nafte, uglja i električne energije. Energetski intenzitet u Srbiji je oko osam puta veći nego u EU zoni”, piše u saopštenju.
NVO su od politickcih lidera zatražile da preduzmu hitne mere za smanjenje primarne i finalne potrošnje energije, uz povećanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije, a ne da pregovaraju o izgradnji nuklearke u Srbiji.
NVO su podsetile da je na snazi moratorijum na izgradnju nuklearki u Srbiji, koji je donet 1989. godine u Skupštini bivše SFRJ.
Dodaje se da nuklearne elktrane, pored energije, daleko više proizvode opasne radioaktivne otpade, kao i pepeo za koji ni sada Srbija “nema pametno rešenje”.
Saopštenje su potpisali Zelena mreža Vojvodine, Centar za ekologiju i održivi razvoj, koalicija osam nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina”, Penjački klub “Adrenalin”, Lokalni edukativno ekološki izazov “Stari Begej/Carska bara”.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!