Promovisan prvi broj časopisa Matice Albanaca

24 mar 2015

Doprinos interkulturalnosti i multikulturalnosti u Vojvodini

U Pokrajinskoj vladi danas je promovisan prvi broj časopisa „MAS“, koji izdaje Matica Albanaca u Srbiji i koji je štampan dvojezično na albanskom i srpskom jeziku.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić istakao je ovom prilikom da je „MAS“ sada deo velike medijske porodice časopisa na jezicima nacionalnih zajednica. On je ocenio da je taj časopis važan za sve, jer doprinosi interkulturalnosti i multikulturalnosti u Vojvodini.

„Razumevanje i podrška između nas je nešto što moramo da negujemo, kako kroz zajedničku prošlost, tako i u budućnosti“, kazao je pokrajinski sekretar.

Ambasador Albanije u Srbiji Ilir Boćka poručio je da se danas rodilo nešto novo, te da je nova inicijativa podržana u dobrom trenutku. „I ja kao predstavnik svoje države u Beogradu, želim da izrazim  mišljenje, da je izdavanje časopisa na srpsko-albanskom jeziku početak jedne dobre saradnje i odnosa između naših naroda i ujedno dobar odnos, koji želimo da ostvarimo i sa drugim pripadnicima nacionalnih zajednica na ovim prostorima“, kazao je on.

Predsednik Matice Albanaca, koja je osnovana prošle godine sa ciljem da kroz svoje delovanje afirmiše suživot albanske manjine sa drugim nacionalnim zajednicama, Beriša Demo naglasio je da su se Albanci koji žive na teritoriji Srbije opredelili da svoj život i rad provedu u Srbiji, poštujući njen Ustav.

„Iz tog razloga negovanje, očuvanje jezika i pisma, očuvanje kulturnog nasleđa, poštujući  različitosti osnovana je Matica Albanaca Srbije  i njen časopis“, naveo je on.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!