Prognana, a slobodna Nušićijada

“Mi nastavljamo gde smo stali, iako počinjemo iz početka”

16. avg 2018

Udruženje KudeS, koje su ivanjičke vlasti isključile ove godine iz organizacije festivala Nušićijada, najavilo je specijalno izdanje te satirične manifestacije za 18. avgust na Dorćol placu u Beogradu, kojim poručuje da “istinskim Nušićevcima nikako ne priliči da odustanu od vizije sa kojom su Nušićijadu stvarali od 2010. godine i prihvate progon iz svog doma kao progon iz života”.

“Mi nastavljamo gde smo stali, iako počinjemo iz početka”, poručili su članovi KudeS-a, koje je svojevremeno i iniciralo obnavljanje Nušićijade, a proteklih osam godina je obezbeđivalo i najveći deo sredstava i resursa za nodržavanje tog festivala.

“Iako smo, zajedno sa mnogima koji su svoje ime i delo utkali u naš festival, napujdani iz naše Ivanjice – mi nismo spremni da dignemo ruke od Nušićevog kraja sveta koji je svakog avgusta postajao njegov centar. I zato, uz veliku podršku prijatelja koji dele našu viziju, vole Nušićijadu i veruju u njenu ideju, mi ćemo ipak biti viđeni za Ivanjicu, ali ćemo u nju doći preko Beograda”, poručilo je udruženje KudeS.

Iako je Nušićijada “privremeno u izgnanstvu”, ponovo će okupiti brojne umetnike, novinare, satiričare, kulturne radnike, istinske zaljubljenike u humor, slobodu mišljenja, zabavu i umetnost.

Među učesnicima programa 18. avgusta na Dorćol placu najavljeni su Petar Božović, Petar Arbutina, Zoran Kesić, Draža Petrović, Darko Mitrović, ekipa redakcije Njuz.net, Milena Minja Bogavac, Nebojša Milovanović, Marčelo, Wonder String kvartet, Dragoljub Đuričić, glumci Reflektor teatra koji će igrati predstavu “Smrt fašizmu: o Ribarima i Slobodi”, tim organizacije Novi optimizam predvođen Predragom Koraksićem Koraksom i Dušanom Petričićem sa izložbom “Karikature od naših života”…

U uverenju da je sloboda preduslov dostojanstva, KudeS-u su se pridružili i glumci Tihomir Stanić, Radoslav Milenković, kao i Pozorište senki koje će takođe biti deo događaja Prognani ili slobodni? Šta bi rekao Nušić.

Slobodnu Nušićijadu podržali su i Nikola Đuričko, Miljan Prljeta, Petar Strugar, Gorica Popović, Sergej Trifunović, Vesna Stanković, Đorđe Živadinović Grgur…

“Istinska, vedra i autentična” Nušićijada u novim okolnostima i na novim lokacijama organizovana je sa istim ciljem, vizijom i slobodarskim duhom kao prethodnih osam, a to su stvaranje, smeh i radovanje, uživanje u umetnosti, u slavu Nušića i u slavu života.

Nakon beogradskog izdanja “prognane, a slobodne Nušićijade” – prve, a zapravo devete, KudeS je za 23. avgust najavilo i povratak u Ivanjicu – na jedan njen mali, ali za Nušića i Nušićijadu, slobodan delić teritorije. Započeto druženje nastaviće na novim festivalskim mestima – na proplanku, pored jezera, na rubu šumarka… i to opet zahvaljujući otvorenim kapijama prijatelja.

“Od prvog dana Nušićijada je bila mesto susreta, prepoznavanja, spajanja. Zbog toga je Nušićijada festival koji je još od prvog dana zavolela cela zemlja, a onda i region, pa čak i Evropa. I zato će prave Nušićijade biti u različitim verzijama i na različitim mestima, dok konačno ponovo ne stigne kući. To što smo prognani ne znači da smo izgubljeni i pobeđeni. Verujemo u smeh kao lek, u slobodu kao preduslov dostojanstva, u radost stvaranja”, poručili su članovi udruženja KudeS, uz poziv publici da im se pridruži u slavu Nušića, umetnosti i prijateljstva.

Ivanjičke vlasti odlučile su u martu da preuzmu organizaciju Nušićijade i isključe udruženje građana KudeS.

Udruženje građana KudeS formirano je 2009. godine radi formalizacije obnove festivala Nušićijada (1968-72) koju su pokrenuli aktivni pojedinci, dobili poverenje i potpise skoro 4.000 građana i tako organizovali najmasovniju građansku inicijativu u istoriji Ivanjice. Nakon što je Opština Ivanjica prihvatila da podrži manifestaciju iza koje je stalo više od 10 odsto ukupnog građanstva te varoši, KudeS postaje nosilac projekta i glavni organizator Nušićijade u narednoj deceniji.

KudeS je osam godina realizovalo Nušićijadu u partnerstvu sa Opštinom Ivanjica, te lokalnom Turističkom organizacijom i Domom kulture, pri čemu je kvalitet saradnje, kako je navelo, dominantno zavisio od postavke koju diktiraju funkcioneri.

U organizaciji lokalnih vlasti, a prvi put bez učešća KudeS-a, Nušićijada će biti održana od 24. do 26. avgusta pod sloganom “Ko tebe jadom ti njega Nušićijadom“. Program obuhvata, između ostalog, izložbu i projekciju dokumentarnog filma “Nušić“, pozorišne predstave “Gospođa ministarka“, “Dva mirisa ruže“ i kabare “Brak u stvari ljubav“, zasnovan na zabavnom kabareu “Kako razumeti Srbe“, te koncerte Željka Joksimovića, Harisa Džinovića, Lexington benda, S vremena na vreme, O’ Đile, Divanhane…

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga