Problem lažnih Roma ne može se rešiti potvrdom o nacionalnosti

05 sep 2014

Izložba fotografija poznatih Roma: Čarli Čaplin, Đango Rajnhard, Pablo Pikaso, Rita Hejvort, Jul Briner, Majkl Kejn, Elvis Prisli, Lajko Feliks, Zlatan Ibrahimović.

Zamenica pokrajinskog ombudsmana za nacionalne manjine Eva Vukašinović izjavila je danas da se problem zloupotrebe upisa na fakultete ne može rešiti tako što će se od studenata zahtevati da nabave potvrdu o pripadanju romskoj nacionalnoj zajednici.

Eva Vukašinović je na tribini u Novom Sadu kazala da je tačno da se afirmativne mere za upis romskih studenata na fakultete zloupotrebljavaju od osoba koje nisu Romi a koje se izjašnjavaju kao Romi, kako bi lakše upisali fakultet i dobili pravo na smeštaj u studentskom domu.

„Ne može se sprečiti pojava takozvanih lažnih Roma tako što ćete kršiti ustavna i zakonska prava građana i od njih zahtevati da nabave potvrdu da su Romi“, kazala je Eva Vukašinović.

Ona je predložila da svako ko se prilikom upisa na fakultet izjasni kao Rom ujedno i obaveže da će nakon završetka studija raditi kao pripravnik u korist romske nacionalne zajednice.

„Na primer, ako student koji se izjasnio kao Rom završi medicinu, on onda treba da jedno vreme radi u romskom naselju kao lekar“, kazala je Eva Vukašinović.

Ona je ocenila da u Srbiji postoji problem sa poštovanjem elementarnih ljudskih prava svih nacionalnih manjina.

„Prema Evropi volimo da budemo širokogrudi i da prihvatamo obaveze, ali u praksi to ne sprovodimo. Imamo puno zakona i propisa o zaštiti prava nacionalnih manjina, ali je u praksi to prazan balon“, navela je Eva Vukašinović.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za privredu za oblast unapređenja Roma Slavica Denić ocenila je da ne postoji politička volja da koordinatori za romska pitanja u lokalnim samoupravama, pedagoški asistenti i medijatori u zdravstvu dobiju stalno zaposlenje i da na pravi način mogu da se posvete svojim poslovima.

Slavica Denić je kazala da su žene Romkinje u posebno teškom položaju jer su dvostruko diskriminisane, i od strane većine i od strane sopstvene porodice, koja je ustrojena kao izuzetno patrijarhalna zajednica.

Projekt menadžer Fonda za otvoreno društvo iz Budimpešte Nadir Redžepi rekao je da u regionu vlada „stanje savremene šutnje“ kada je u pitanju romska kultura.

Tribina „Otvoreno o kulturi Roma“ organizovana je u Zavodu za kulturu Vojvodine, u okviru pratećeg programa Festivala uličnih svirača

U okviru pratećeg programa „Opn ap“ (Open Up) posvećenog kulturi Roma organizovana je izložba fotografija poznatih Roma, među kojima su Čarli Čaplin, Đango Rajnhard, Pablo Pikaso, Rita Hejvort, Jul Briner, Majkl Kejn, Elvis Prisli, Lajko Feliks, Zlatan Ibrahimović.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!