Pritisci i pretnje NDNV-u postale svakodnevica

26 jula 2017

Pretnje smrću kolumnisti Autonomije Igoru Besermenjiju i nalepnice na poštanskom sandučetu NDNV-a

Na poštanskom sandučetu Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u Novom Sadu jutros je osvanula uvredljiva nalepnica, a kolumnisti portala Autonomija.info Igoru Besermenjiju zaprećeno je smrću.

NDNV je saopštio je ovo udruženje skoro svakodnevno izloženo pretnjama i pritiscima, a da do sada „nadležni državni organi nisu učinili ama baš ništa kako bi različite vrste napada i pretnji rasvetlili i počinioce sankcionisali“.

„Ukoliko ne stoje iza tih pretnji i pritisaka, državni organi svojom neefikasnošću šalju jasnu poruku da je lov na „političke protivnike“, okupljene oko naše organizacije, dozvoljen i čak poželjan“, navedeno je u saopštenju.

Na nalepnici je spomenik Svetozaru Miletiću u Novom Sadu, precrtan lik programskog direktora NDNV-a Dinka Gruhonjića i ispisano „Miletićev, a ne Dinkov grad“.

Udruženje je saopštilo i da su kolumnisti portala Autonomija.info Igoru Besermenjiju, putem društvenih mreža, upućene nove pretnje smrću.

NDNV je pretnje prijavio nadležnima po Sporazuma o saradnji Republičkog javnog tužilaštva, MUP-a i novinarskih i medijskih udruženja.

„Besermenji je i ranije bio na meti pretnji smrću, ali iako je slučaj prijavljen, počinilac do sada nije priveden pravdi, kao uostalom što nisu sankcionisani ni mnogobrojni drugi koji su nam otvoreno pretili smrću ili nasilno prekidali događaje koje smo organizovali“, saopštio je NDNV.

Nepoznate osobe su pre nedelju dana tablu NDNV-a izlepili nacionalističkim nalepnicama.

U poslednjih nekoliko meseci, pretnje su stizale i preko društvenih mreža, a zbog pretnji nasiljem su u Nišu i Kraljevu otkazane projekcije filmova iz serijala „Stvarni ljudi – stvarna rešenja“, koji su realizovali NDNV, BIRN Kosova i Forum ZFD, uz podršku EU.

Početkom juna po Novom Sadu su bile nalepnice s porukom „Tamna strana Srbije“, s fotografijama predsednika NDNV Nedima Sejdinovića i programskog direktora udruženja Dinka Gruhonjića, koji su predstavljeni kao „kontrolori medija“.

Na nalepnici su bile i fotografije NVO aktivistkinja Sonje Biserko, Nataše Kandić i Jelene Milić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!