Pripadnici LGBTI u Srbiji još uvek se ne osećaju kao ravnopravni deo društva

26 Jun 2016

Ponos u kontekstu proslave Međunarodnog dana ponosa označava potrebu da LGBTI osobe žive dostojanstveno i ravnopravno

Zaštitnik građana ocenio je danas da su mere koje Srbija preduzima da bi unapredila položaj LGBTI zajednice nedovoljne da bi se pripadnici te zajednice osećali kao ravnopravni deo društva.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana ponosa, 27. juna, zaštitnik građana je podsetio da u Srbiji postoji zakonska ravnopravnost svih, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet, i pozvao državne organe da svakome, pod zakonom predviđenim uslovima, omoguće ostvarivanje tog prava.

“U godišnjim izveštajima Zaštitnika građana ukazano je na potrebu kontinuiranog sprovođenja mera i aktivnosti radi podizanja svesti javnosti o neophodnosti poštovanja prava LGBTI osoba”, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, potrebno ih je sprovoditi u obrazovnom sistemu gde treba primeniti postojeće mere, a u oblasti zapošljavanja, zdravstva i socijalne zaštite treba doneti nove.

Međunarodni dan ponosa, 27. jun, obeležava se širom sveta kao znak sećanja na proteste LGBTI osoba protiv sistematskog hapšenja, progona i zlostavljanja tih osoba od američkih vlasti, koji su počeli u noći između 27. i 28. juna 1969. godine u Njujorku, i začetak su aktivizma i savremenog pokreta za uspešno ostvarivanje prava LGBTI zajednice u SAD i u ostatku sveta.

Ponos u kontekstu proslave Međunarodnog dana ponosa označava potrebu da LGBTI osobe žive dostojanstveno i ravnopravno sa ostalim građanima i građankama.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!