Prijava protiv aktiviste Inicijative mladih, država jasno stala na stranu ratnih zločinaca

19 dec 2017

"Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama"

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić na svom Tviter nalogu napisala je da je „država jasno stala na stranu ratnih zločinaca“, povodom informacije da je Tužilaštvo u Staroj Pazovi podnelo prijave protiv devetoro aktivista Inicijative, zbog protesta na tribini Srpske napredne stranke u Beški, na kojoj je govorio Veselin Šljivančanin, koji je pred Haškim tribunalom osuđen za ratne zločine.

Agenciji Beta rečeno je u toj nevladinoj organizaciji da se njeni aktivisti terete za nepristojno, drsko i bezobrazno ponašanje i vređanje, nasilje, pretnje ili tuče. Za drugi deo prijave preti kazna od 30 do 60 dana zatvora.

Tužilaštvo je prvo podnelo krivične prijave protiv aktivista Inicijative mladih, a nakon što je sud odbacio, pokrenut je prekršajni postupak.

Prvo saslušanje aktivista Inicijative zakazano je za 25. decembar u 8 sati u Prekršajnom sudu u Rumi, odeljenje u Inđiji. Posle saslušanja Inicijativa će organizovati konferenciju za novinare u Beogradu.

Predstavnici Inicijative u januaru su na tribini SNS pre početka govora Veselina Šljivančanina zviždali pištaljkama i raširili transparent „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“. Tokom tog performansa došlo je do koškanja, a okupljeni na tribini pocepali su plakate Inicijative, izbacili njihove aktiviste i fizički nasrtali na njih.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!