Približavanje Srbije NATO na mala vrata?

13 Jun 2011

Strategijska vojna konferencija za partnere koja će se održati od 13. do15. juna pokrenula je lavinu međusobnih političkih optužbi. Da li je reč o stručnoj konferenciji ili približavanju Srbije NATO-u na mala vrata?

Konferenciju organizuje Saveznička komanda za transformaciju, i na njoj učestvuju načelnici generalštabova i predstavnici zemalja članica NATO, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga, Istanbulske inicijative za saradnju i kontakt država, kao i visoki vojni predstavnici EU i NATO. Konferencija je u srpskoj javnosti već popularno nazvana ’samit NATO’, i to je bio i razlog brojnih kritika na račun vlasti. Predstavnici pojedinih političkih stranaka, ali i neke takozvane patriotske organizacije oštro osuđuju vlasti zbog organizovanja ovog skupa, i tvrde da je ovo pokušaj približavanja Srbije NATO-u na mala vrata.

Manipulacija i zloupotreba emocija
Danijel Šunter, direktor Evroatlantske inicijative, kaže za Dojče vele da javnost mora znati da je predstojeći skup zapravo jedna stručna konferencija, i da to nije nikakav NATO samit, kako neki pokušavaju da ga predstave: „Mislim da je ovde pre svega reč o velikoj političkoj manipulaciji činjenicama. Najpre, ta konferencija se lažno predstavlja kao nekakav NATO samit, što je potpuna besmislica. Znači, reč je o vojnoj konferenciji i na takvim konferencijama Srbija učestvuje već godinama. Tako da je ovde više reč o nekoj borbi za sticanje poena na unutrašnjopolitičkoj sceni, uz klasičnu zloupotrebu emocija koje i dalje postoje u narodu na temu NATO-a“.

Ubiranje političkih poena
Penzionisani general i predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju Ninoslav Krstić smatra da je održavanje ovog skupa dobra vest za Srbiju. U pitanju je stručna rasprava na jako visokom nivou, i Srbija kao članica Partnerstva za mir može biti zadovoljna što se to organizuje u Beogradu, ocenjuje Krstić.
Krstić podseća da su najveći kritičari ovog skupa upravo oni koji su i podneli zahtev za učešće Vojske Srbije u Partnerstvu za mir: „Tako da ja njih prosto ne razumem. Zapravo, ja shvatam tu političku poruku. Oni su pravili nekakva istraživanja, koja pokazuju da je veći deo stanovništva, zbog bombardovanja i svega ostalog, protiv NATO-a, i mislim da oni na taj način pokušavaju da uberu neke političke poene. Ali, pri tom ne vide ono što je osnovno, a to je da su sve zemlje oko nas članice NATO; znači oni gledaju samo sebe i kako će proći na narednim izborima“.

Dugoročna perspektiva – članstvo u NATO?
Ninoslav Krstić kaže da je za ulazak Srbije u NATO potrebno izjašnjavanje na referendumu, i da su zato besmislene priče u približavanju NATO-u na mala vrata. Krstić smatra i da su najave protesta povodom održavanja ovog skupa velika greška: „Uostalom, mi smo te greške imali i ranije. Ja se sećam pred bombardovanje, kada je Milošević na kraju video kuda sve to vodi, rekao: pa evo, primite nas sad u NATO. Međutim, to je sve bilo kasno. Znači, mora da se gleda na perspektivu Srbije najmanje za narednih 10-20 godina, a to je članstvo u NATO“.
Stranke kao što su Demokratska stranka Srbije (DSS) i Srpska radikalna stranka (SRS) dobar deo svog političkog programa grade na toj histeriji po pitanju NATO-a, kaže Danijel Šunter. “Tema članstva u NATO u ovom trenutku i nije na dnevnom redu, ako je suditi po izjavama čelnika vladajuće Demokratske stranke (DS). Siguran sam da stoga niko u Srbiji neće svoj stav o NATO promeniti zbog održavanja jedne stručne vojne konferencije”, zaključuje Šunter.

 

(Deutsche welle)

Podelite ovu stranicu!