Pretnje Slobodnoj Evropi

27 okt 2011

Pokret "SNP Naši" na svom sajtu pozvao građane da dopisništvo Radija Slobodna Evropa u Beogradu ubede da promeni uređivačku politiku

U saopštenju koje je desničaraska organizacija „SNP Naši“ postavila na svoju internet stranicu piše da Radio Slobodna Evropa na svojoj internet stranici drži mapu Srbije bez Kosova.

„Zahtevamo da netačna karta Srbije hitno bude uklonjena. Takođe zahtevamo da državni organi reaguju na ovakvu provokaciju i istraže slučaj jer je reč o mediju koji deluje iz Srbije“, navode u svom saopštenju.

Pored toga, predstavnici ove organizacije pozvali su građane da zvanjem na redakcijske telefone objasne, kako su naveli, kako izgleda karta Srbije.

Inače, organizacija „SNP Naši“ poznata je po svojim nacionalističkim nastupima, a njeni predstavnici nikada nisu skrivali da su njihove pristalice i članovi učestvovali u pokušaju razbijanja prošlogodišnje Parade ponosa i da se uz desničarske i radikalne stranke u Srbiji bore za rušenje aktuelne vlasti.

Na ovakvo saopštenje odmah je reagovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). Jelka Jovanović, potpredsednica ovog udruženja, kaže za RSE da ovakav javni poziv nije uperen samo protiv RSE nego i protiv slobode medija.

„Bez obzira na pristojan jezik u saopštenju, ali ovo je nesumnjivo napad na RSE i hajka na jedan mediji koji izveštava krajnje profesionalno. NUNS neće sedeti skrštenih ruku, tražićemo i od nadležnih organa da ove pretnje RSE ispitaju i uvrste u postupak koji se trenutno vodi, a u vezi je sa zabranom delovanja ekstremističkih organizacija. Ovaj pokret je samo jedan ogranak i ruka retrogradne Srbije, koja pokušava ponovo da nas vrati tamo gde smo bili pre dvadesetak godina i nadamo se da će se na adekvatan način i država Srbija i njeni sudski organi, a nadam se i naša profesija, poneti i da neće dozvoliti ovakvu vrstu napada“, kaže Jovanovićeva.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!