Pretio pištoljem ekipi RTV

15 jan 2016

Još jedno upozorenje da se bezbednost novinara mora podići na viši nivo

Nepoznati muškarac jutros je sa pištoljem u ruci na novosadskoj Najlon pijaci prišao i zapretio televizijskoj ekipi Radio-televizije Vojvodine koja se uživo uključivala u Jutarnji program, prenela je danas ta televizija.

Muškarac je mahnuo pištoljem ispred novinarke i kamere što je i zabeleženo na snimku, a zatim je pobegao.

Radio Televizija Vojvodine je tim povodom podnela prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova.

RTV je navela da je ovaj incident još jedno upozorenje da se bezbednost novinara mora podići na viši nivo.

NDNV: Napad na ekipu RTV-a svedoči o dubokim poremećajima u društvu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahteva od nadležnih organa da hitno otkriju identitet i izvedu pred lice pravde osobu koja je danas pištoljem pretila televizijskoj ekipi Radio-televizije Vojvodine na novosadskoj Najlon pijaci prilikom direktnog uključenja u jutarnji program vojvođanskog javnog servisa.

U saopštenju NDVND se zahteva da se ta osoba primereno kazni, kao i da se jasno saopšti koji su bili motivi napada.

NDNV je navelo da je više nego zabrinuto zbog eksplozije nasilja u Srbiji i Vojvodini, i smatra da ona svedoči o dubokim društvenim poremećajima, za koju odgovornost snose pre svega oni koji donose odluke i kreiraju javno mnjenje.

„Svakodnevne poruke mržnje koju šalju predstavnici vlasti i mediji pod njihovom kontrolom, a koje prati porast ksenofobije, nacionalizma i pokušaj zabrane drugačijeg, kritičkog mišljenja – proizvode jezive posledice, pogotovo u društvu koje je, kao ovo naše, u velikoj meri traumatizovano i koje se nikada nije suočilo sa strašnim ratovima i zločinima devedesetih, te njihovim uzrocima i posledicama“, piše u saopštenju NDNV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!