Prestao da izlazi Nepsabadšag, glavni opozicioni list u Mađarskoj

08 Oct 2016

Socijalistička opozicija je obustavljanje štampanja lista i zatvaranje njegove stranice na internetu nazvala "crnim danom za štampu", i pozvao na demonstracije

Najveći dnevni list mađarske opozicije, “Nepsabadšag”, od danas ne izlazi što je izazvalo zabrinutost za slobodu štampe pod vladom premijera Viktora Orbana.

Socijalistička opozicija je obustavljanje štampanja lista i zatvaranje njegove stranice na internetu nazvala “crnim danom za štampu”, i pozvao na demonstracije.

Grupa “Mediavorks” u saopštenju koje je prenela agencija MTI navodi da je izdavanje novina nametnuto ekonomskim razlozima, do “utvrđivanja i sprovođenja novog koncepta”.

Nastao pre šezdeset godina, “Nepsabadšag” čiji naziv znači “Slobodan narod”, imao je najveći tiraž u Mađarskoj i oštro je kritikovao premijera i njegovu politiku protiv imigracije.

Od dolaska na vlast 2010. godine, Viktor Orban (53) često je bio optuživan da pokušava da koristi medije za sebe, a veliki sektor privatnih medija su kupili oligarsi bliski vladi, kažu njegovi kritičari.

Jedan od urednika “Nepsabadšaga” rekao je za AFP da su novinari koji su imali pripremljene tekstove za ponedeljak sprečeni da dođu u redakciju i da su dobili pisma i o obustavljanju izdavanja novina.

“Mi smo u šoku, to je ogroman udarac. Naravno, oni će reći da je to ekonomska odluka, ali to nije istina”, rekao je jedan novinar pod uslovom da mu se ne objavi ime.

“Ovo je ogroman udarac za istraživačko novinarstvo i slobodu štampe. ‘Nepsabadšag’ predstavlja najviši kvalitet u Mađarskoj, pokušavajući da odbrani osnovne slobode, demokratiju, slobodu izražavanja i toleranciju” , dodao je on.

Grupa “Mediavorks “, u vlasništvu tajkuna austrijske štampe, koja je kupila “Nepsabadšag” i nekoliko drugih mađarskih naslova 2014. godine, kaže da je njegov tiraž opao za 74 odsto u poslednjih 10 godina i da je gubitak skoro 5 milijardi forinti (16,4 miliona evra). Novine treba da se prilagode kretanjima na tržištu, rekla je ta grupa.

U Briselu, Đani Pitela, predsednik Naprednog saveza socijalista i demokrata, glavne grupe levo od centra u Evropskom parlamentu, rekao je da je pozivanje na finansijsko stanje novina opisan čist “izgovor”. “Sloboda štampe je sada u opasnosti u Mađarskoj”, naveo je on u saopštenju.

“U nedemokratskim sistemima veoma je uobičajeno zatvaranje neprijateljskih novina koje kritikuju vlast i otkrivaju, na primer, slučajeve korupcije. Upravo to se dogodilo ‘Nepsabadšagu’ “, rekao je on.

Pred referendum u Mađarskoj u prošlu nedelju o raspodeli izbeglica u EU, “Nepsabadšag” je objavio nekoliko članaka o skandalima političara bliskih Orbanu.

“Ne” preseljenju izbeglica u nedelju je reklo 98,3 odsto birača, ali ih je glasalo samo 40 odsto od broja upisanih u biračke spiskove, te je poništen referendum u organizaciji premijera.

“Nepsabadšag” je jutros bio na kioscima, ali njegovo osoblje nije unapred obavešteno o prestanku izlaženja lista.

“Javnost je to saznala pre nas… Naša prva pomisao je bila da je došlo do puča,” napisao je jedan novinar na stranici ugašenih novina na Fejsbuku.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!