Predstavljena publikacija za medije civilnog društva

24 Nov 2016

"Ovakvi mediji mogu da budu značajna alternativa korporativnim i stranačkim medijima, koji danas dominiraju medijskom scenom Srbije"

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) iz Novog Sada, predstavilo je danas publikaciju „Mediji civilnog društva, uputstvo za upotrebu“, koji bi trebalo da pomogne organizacijama u osnivanju i funkcionisanju ove vrste medija.

Publikacija je izrađena u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji, a sadrži detaljne informacije o tome na koji način organizacije civilnog sektora mogu da osnuju medij, kako da pišu projekte, brinu se o finansijama, a deo je posvećen i iskustvima već postojećih redakcija ovog tipa u Srbiji i u regionu.

Predsednik NDNV Nedim Sejdinović objasnio je da ovakvi mediji mogu da budu „značajna alternativa korporativnim i stranačkim medijima, koji danas dominiraju medijskom scenom Srbije“.

„To je model koji još uvek nije dovoljno prepoznat i korišćen i on može da garantuje medijski pluralizam, koji je u Srbiji značajno ugrožen“, ocenio je Sejdinović.

Jedna od autorki publikacije, medijska stručnjakinja Žužana Serenčeš, ocenila je da bi formiranje i rad medija civilnog društva bio od neprocenjivog značaja za oblast manjinskog informisanja, koje je u procesu privatizacije izgubilo veliki broj medija, a preostali su pod „velikim političkim uticajem“.

„Na delu je dramatična politizacija manjinskih medija i nedostatak pluralizma, a mediji civilnog društva uglavnom imaju veći otklon od političke kontrole“, kazala je Serenčeš, koja je u publikaciji bila zadužena za deo „Nacionalne manjine i mediji civilnog društva“.

Serenčeš je dodala da mediji civilnog društva mogu da budu i odličan model za inter-etničku komunikaciju i uspostavljanje dijaloga izmedju različitih nacionalnih zajednica u Srbiji, koje su trenutno „getoizirane“.

Šefica Odeljenja za medije OEBS Gordana Janković objasnila je da je OEBS vrlo intenzivno prati razvoj medija u Srbiji i da je situacija u toj oblasti trenutno veoma kompleksna, a da rešenje može delom da se nadje i u osnivanju MCD.

„Iako u Srbiji postoji mogućnost osnivanja medija civilnog društva, to do sada nije bila velika praksa. Medjutim, u momentu kada su gradjani izgubili poverenje u velike medije, istraživačko novinarstvo se iselilo u civilni sektor. Oni su tu i prisutni su“, rekla je janković.

Dodala je da ovakvi mediji i dalje imaju daleko veće poverenje gradjana nego u komenrcijalne, a u nekim slučajevima i u medije javnog sektora.

„Ovo je veoma važna kategorija medija, koji su tu da informišu gradjane, ali isto tako da ih i mobilišu oko nekih tema, da se oni osećaju pozvanim da učestvuju u raspravi, da predlažu rešenja i da zahtevaju da se reše pitanja važna za odredjenu zajednicu“, kazala je Janković.

Publikacija „Mediji civilnog društva, uputustvo za upotrebu“ dostupna je besplatno na sajtu NDNV, a može se u štampanom izdanju dobiti u prostorijama ovog udruženja u Novom Sadu.

(Beta)