Predsedništvo SVM: Bili smo i ostali jedinstveni

19 apr 2015

Ko je sve podneo ostavke a ko je smenjen?

Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) demantovalo je danas da postoje sukobi u vrhu te stranke i navelo da je “bilo i ostalo jedinstveno”.

“Predsedništvo SVM je bilo i ostaje jedinstveno i ne prihvata ničije i nikakve pritiske”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da nijedna manjinska nacionalna zajednica “ne može sebi dozvoliti da konfliktima umanjuje efekte svojih ljudskih resursa”.

“Predsedništvo izražava odlučan stav da odgovoran pristup u pogledu funkcionisanja Nacionalnog saveta Mađara predstavlja zajednički interes svih subjekata”, piše u saopštenju.

Bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec izjavio je prošle sedmice da je postao “persona non grata” u očima SVM-a i Nacionalnog saveta Mađara.

Prema njegovim rečima, Jene Hajnal jeste zvanični predsednik Nacionalnog saveta ali je neformalna predsednica Ildiko Lovaš, koja ima bezrezervnu podršku lidera SVM Ištvana Pastora.

Dodao je da ga najviše “boli” to što je polovina vodećih ljudi Nacionalnog saveta iz vremena njegovog mandata odstranjena iz tog tela, iako je reč o članovima SVM-a.

Korhec je naveo da programi započeti u njegovo vreme padaju u vodu, iako Nacionalni savet „nikada nije imao ovoliko novca”, jer je on ostavio “punu kasu”.

Pojedini mediji preneli su navode da je više članova i funkcionera Nacionalnog saveta Mađara, a među njima i Ildiko Lovaš, članica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Mađara.

Udruženje građana “Za Mađare na drugi način” zatražilo je ostavku predsednika Nacionalnog saveta Mađara Jenea Hajnala.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!