Predsedništvo LSV podržalo principe iz pregovora s DS

04 Sep 2014

LSV ne odustaje od svoga programa Vojvodina Republika

Predsedništvo Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) podržalo je danas principe iz tehničkih pregovora koje je ova stranka vodila sa Demokratskom strankom (DS) i Novom demokratskom strankom (NDS), izjavio je danas zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

Kostreš je na konferenciji za novinare rekao da LSV traži da se pregovori o rekonstrukciji Pokrajinske vlade i principima njene buduće politike okončaju u roku od 30 dana.

Prema njegovim rečima, LSV zahteva hitno donošenje odluke Skupštine Vojvodine kojom će Vojvodina zatražiti promenu svog ustavno-pravnog položaja u okviru promena Ustava Srbije, do kojih će doći zbog evropskih integracija.

On je naveo da LSV zahteva i da Skupština Vojvodine donese deklaraciju o obeštećenju te pokrajine u slučaju prodaje Naftne industrije Srbije (NIS).

Kostreš je rekao da LSV očekuje da se u narednih 30 dana napravi precizan plan programa Pokrajinske vlade sa definisanim najvažnijim principima.

Dodao je da LSV očekuje da se u roku od 30 dana reše i kadrovska pitanja koja se tiču rekonstrukcije Pokrajinske vlade.

On je objasnio da odluke predsedništva stranke treba da potrvdi i Glavni odbor koji će sazvati lider partije Nenad Čanak.

Kostreš je ocenio da su prevremeni pokrajinski izbori loše rešenje, ali je dodao da je LSV spremna i na takav epilog.

Prema njegovim rečima, LSV je svesna da bez saradnje sa Srpskom naprednom strankom u Skupštini Srbije ne mogu da budu usvojeni Zakon o finansiranju i Zakon o nadležnostima Vojvodine.

Ocenio je da Savez vojvođanskih Mađara, koji je deo vladajuće koalicije u Skupštini Vojvodine, mora da se opredeli kojoj političkoj grupaciji pripada, odnosno da li će ostati u aktuelnoj koaliciji ili će se zalagati za koncentracionu vladu u kojoj bi bila i SNS.

Kostreš je rekao da je za LSV jedino važno sprovođenje stranačkog programa i dodao da su za sada na dnevnom redu samo promena ustavno-pravnog položaja Vojvodine i obeštećenje Vojvodine u vezi sa prodajom NIS.

“Pitanja poput Vojvodine republike i pitanja zakonodavne, izvršne i sudske vlasti Vojvodine su pitanja koja će LSV sprovoditi kada bude imala još veću podršku birača”, kazao je Kostreš.

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je juče da predsednik DS i predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić više nema legitimitet da vodi pokrajinsku vladu.

U Vojvodini je na vlasti koalicija DS, LSV i SVM. DS i LSV pregovaraju sa NDS o ulasku novodemokrata u vlast. Sa druge strane i SNS pokušava da dođe do većine u pokrajinskom parlamentu, optužujući DS za loše upravljanje Pokrajinom.

(Beta) 

 

Podelite ovu stranicu!