Predsednik Venecuele proglasio pobedu, opozicija pozvala na proteste

31 jula 2017

Ustavotvorna skupština sa 545 članova vladaće zemljom na neodređeni period i moći će da raspusti sadašnji parlament u kojem većinu ima opozicija

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro proglasio je pobedu na izborima za članove Ustavotvorne skupštine i pored kritika iz inostranstva i osporavanja tamošnje opozicije koja je pozvala danas na nove proteste.

Glasanje, koje je bojktovala opozicija smatrajući da je namenjen jačanju vlasti Madura čiji predsednički mandat ističe 2019. godine, zabeležilo je nasilje u kojem je poginulo deset osoba. Broj poginulih od početka talasa protesta u Venecueli koji je počeo 1. aprila, popeo se sad na 120.

Ustavotvorna skupština sa 545 članova, koja će u sredu održati prvu sednicu, vladaće zemljom na neodredjeni period i moći će da raspusti sadašnji parlament u kojem većinu ima opozicija. Ta skupština će sastaviti novi Ustav koji će zameniti onaj koji je 1999. godine usvojio tadašnji predsednik Ugo Čaves.

Opozicija je pozvala svoje pristalice na nove proteste, dok su izbore osudile brojne zemlje, medju kojima SAD, koje su zapretile novim sankcijama Venecueli.

Maduro je nasmejan u crvenoj odeći i sa podignutom stegnutom pesnicom proslavio pobedu u centru Karakasa.

„Došao je trenutak nove istorije“, rekao je Maduro svojim pristalicama. Na proslavi su bili i njegova supruga, prva dama Venecuele Silija Flores, desna ruka predsednika Diosdado Kabeljo i još nekoliko članova nove skupštine.

Odziv birača je 41,5 odsto, odnosno više od osam miliona glasača.

Odgovarajući na medjunarodne osude, Maduro je rekao da „nije nikoga briga“ šta govori američki predsednik Donald Tramp, već je važno šta govori narod Venecuele.

Maduro je pozvao novu skupštinu da ukine imunitet poslanicima opozicije, kako bi im se sudilo. Predsednik Venecuele je ranije optužio opoziciju za „parlamentarni puč“ kao i za podsticanje nasilja u protestima.

Američko Ministarstvo inostranih poslova osudilo je izbore i najavilo „brze i odlučne mere“ protiv vlade socijalističkog predsednika Nikolasa Madura.

Pored SAD i druge zemlje su najavile da neće priznati izbore, medju kojima Kolumbija, Panama, Peru, Argentina, Brazil i Kostarika.

Španske vlasti su danas saopštile da neće priznati odluke Ustavotvorne skupštine Venecuele jer ne predstavlja većinsku volju gradjana.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!