Predlog deklaracije sutra na dnevnom redu sednice Odbora

12 May 2013

Skupština Vojvodine razmatraće Predlog deklaracije na sednici koja je zakazana za 20. maj

Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine pokrajinskog parlamenta razmatraće sutra Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Prema Poslovniku o radu Skupštine Vojvodine taj skupštinski odbor ima ukupno 15 članova od kojih su 11 poslanici, a četiri se biraju iz reda istaknutih naučnih i stručnih radnika.

Za preostale članove Odbora izabrani su profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Stevan Lilić, penzionisani profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Momčilo Grubač, novosadski advokat Srđan Sikimić i docent na novosadskom Pravnom fakultetu Slobodan Orlović.

Taj Predlog deklaracije izazvao je velike polemike u političkoj javnosti, a opozicione partije u Skupštini Vojvodine organizovale su u aprilu miting sa zahtevom da pokrajinska vlada podnese ostavku.

Predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i demokratske stranke Srbije optužili su vlast u Vojvodini za “separatizam”.

Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara odbacili su ove optužbe i kazali da im je jedini cilj da zaštite ustavna i zakonska prava Vojvodine koja se, po njihovom mišljenju, neprestano krše.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je i predsednik Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine, ranije je izjavio da se na sednici tog skupštinskog tela može napraviti veliki pomak u odnosu na predloženi tekst Predloga deklaracije.

“Očekujem da će se na sednici Odbora voditi parlamentarna rasprava i da će sigurno biti oprečnih stavova, ali verujem da rasprava može biti završena u ponedeljak i da Odbor može naći kompromisno rešenje prihvatljivo za sve”, rekao je Pastor.

Skupština Vojvodine razmatraće Predlog deklaracije na sednici koja je zakazana za 20. maj.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!