Pozorišni protest protiv desnice

31 jan 2012

Rečenice koje izgovaramo na bini sada imaju jače značenje, jer je situacija svakog dana sve dramatičnija, glumci štrajkuju glađu za svoje plate, pozorišta se zatvaraju

Povodom imenovanja desničarskog upravnika budimpeštanskog teatra Uj sinhaz, mnoga evropska pozorišta, reditelji i glumci će se tokom sutrašnjeg dana priključiti akciji pod nazivom “Prvi Evropski pozorišni dan tolerancije” i u svojim pozorištima pozvati na solidarnost sa Uj sinhazom.

Uj sinhaz u utorak gostuje u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu sa predstavom “Šuma”, u režiji Egona Savina. Savin je rekao na konferenciji za novinare da je zadivljen ansamblom Uj sinhaza i da je to jedno od najznačajnijih mađarskih pozorišta u kome rade najveći mađarski reditelji, iako se o njemu poslednjih meseci govori samo u kontekstu problema i nasilne smene rukovodstva. “Profesionalizam u ovom pozorištu je na visokom nivou, uslovi za rad su sjajni i ovo gostovanje je za mene bila svojevrsna ‘specijalizacija’ gde sam naučio šta je to disciplina, tehnička opremljenost i ljubav prema poslu”, rekao je Savin.

Glumac Šandor Gašpar, u ulozi Nesrećkovića, rekao je da se Savin razlikuje od mađarskih reditelja po tome što predstave zamišlja u ekspresivnom maniru, te da je društvena situacija u Mađarskoj sada već dostigla ekspresivnost predstave “Šuma”. “Rečenice koje izgovaramo na bini sada imaju jače značenje, jer je situacija svakog dana sve dramatičnija, glumci štrajkuju glađu za svoje plate, pozorišta se zatvaraju. Ova predstava je u Mađarskoj sve aktuelnija”, rekao je Gašpar.

Predstavnica Uj sinhaza Ildiko Bala je na pitanje o smeni rukovodstva u ovom pozorištu rekla da je situacija veoma teška i da zaposleni ne znaju “šta ih čeka sutra, za dva dana ili u narednih 10 dana”. “Niko ne želi da ostane tamo pod novim desničarskim rukovodstvom, ali mnogi još nisu dali otkaze jer se nadamo da će se desiti neko čudo. Zaposleni u Uj sinhazu su dobra i prisna ekipa i svima nam je žao što će se to sada sve završiti”, rekla je Ildiko Bala.

Od 1. februara Uj sinhaz će biti predat na upravljanje novom upravniku Dune Đorđu i novom umetničkom direktoru Žoltu Požgaiju, koji su u mađarskoj javnosti poznati kao desničarski lideri.

Reditelj Loran Mondon iz Francuske, koji se priključio ovom protestu, rekao je da je protiv izolacije mađarskih pisaca i pozorišta u ovoj situaciji, te da je važno sa njima ostati u kontaktu, jer ono što se dešava u Mađarskoj moglo bi se destiti i u drugim evropskim zemljama. “Desnica u Evropi jača i sve države u Evropi su istoj opasnosti, a prve žrtve ovakvih ekstremnih desničarskih politika su uvek i svuda kultura i pozorište”, dodao je Mondon.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!