Poziv političara Evropi da se usprotivi jačanju populizma

Poziv je objavljen u više evropskih listova među kojima su "Liberasion" u Francuskoj i "Gardian" u Velikoj Britaniji

27. sep 2018

Strahujući da projekat Evrope gubi dah, sedam istaknutih evropskih ličnosti s političkog centra apelovalo je da se uz „remont“ EU „ponovo postave temelji“ Evropa da bi se suprotstavila populistima.

Osam meseci uoči izbora za poslanike Evropskog parlamenta, ocenili su da treba delovati već sada, ili će „evropski projekat izgubiti zamah“, naglasivši da Evropa sada izgleda „zastarelo“ pred aktuelnim izazovima ekološkim, ekonomskim i migrantskim.

Potpisnici su Kristof Kastaner delegat vladajuće francuske partije LREM, Gi Verhofštat bivši belgijski premijer, Mateo Renci senator i bivši premijer Italije, Albert Fivera predsednik španske partije Sijudadanos, Džozef Maskat predsednik Laburističke partije i premijer Malte, Aleksander Peštold politički šef holandske partije Demokrate 66 i Dačijan Čološ predsednik pokreta Rumunija zajedno i bivši rumunski premijer i evropski komesar.

Poziv je objavljen u više evropskih listova medju kojima su „Liberasion“ u Francuskoj i „Gardian“ u Velikoj Britaniji.

Podsećajući na dva svetska rata i na decenije napora da bi se došlo do „Evrope mira, prosperiteta i slobode“, naveli su da odbijaju da budu „uspavana generacija“, dok jedni za drugim izbori u Evropi svedoče o jačanju populističkih formacija, neprijateljskih prema evropskom modelu i funkcionisanju EU, obeleženi jakim suverenističkim osećajem.

„Ne radi se samo o preazilaženju podela zauvek (…) ili snažnom opozivanju svega što Evropi rade razni Orbani (mađarski premijer), Le Peni (šefoca francuske ekstremne desnice), Salviniji (italijanski ministar unutrašnjih poslova, s ekstremne desnice), ne znajući da rade, sem da osudjuju EU zbog svih zala, ne predlažući ništa konstruktivno“, kažu ti zvaničnici iz različitih evropskih partija.

Izražavajući spremnost za reformu, pozvali su sve da im se pridruže i i „rešeni da prevaziđu stranačke strukture“, čime sugerišu da možda žele izmenu poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu.

„Mi želimo jaču Evropu, zajedno, otvoreni za sve koji to žele“, piše u tekstu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga