Poziv izbrisanima iz Slovenije da podnesu molbu za boravak

23 sep 2012

Slovenija je u vreme osamostaljenja 1992. godine iz registra građana izbrisala, prema zvaničnoj evidenciji, više od 28.000 ljudi.

Mirovni institut iz Ljubljane pozvao je „izbrisane“ stanovnike koji ne žive u Sloveniji, a žele da podnesu molbu za izdavanje dozvole za stalni boravak u toj državi, da je rok za to 24. juli 2013. godine.

 

Tu molbu oni mogu podneti u upravnoj jedinici u mestu u kojem nameravaju da žive, ukoliko dobiju dozvolu za stalni boravak.

 

Potrebno je da uz molbu uplate i taksu od 96 evra, navodi se u saopštenju Mirovnog instituta i dodaje da ta nevladina organizacija nudi besplatnu pravnu pomoć ovim građanima.

 

Evropski sud za ljudska prava je presudom od 26. juna ove godine, u slučaju „Kurić i drugi protiv Slovenije“, potvrdio da je Slovenija kršila prava izbrisanih, i u slučaju šestorice podnositelja žalbe priznao odštetu za nematerijalnu štetu u iznosu od 20.000 evra po osobi.

 

Sud još uvek nije odlučivao o odšteti za materijalnu štetu i Sloveniji je ostavio rok do 26. juna 2013. godine da pripremi poseban mehanizam za priznavanje odštete izbrisanim stanovnicima.

 

Mirovni institut je pozvao sve izbrisane stanovnike koji su zainteresovani za pitanje odštete da svoje podatke dostave ovom institutu.

 

Adresa Mirovnog instuituta je Metelkova 6, 1000 Ljubljana, Slovenija. Adresa elektronske pošte je info@mirovni-institut.si, a internetska stranica je www.mirovni-institut.si/izbrisani.

 

Slovenija je u vreme osamostaljenja 1992. godine iz registra građana izbrisala, prema zvaničnoj evidenciji, više od 28.000 ljudi.

 

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!