Povratak Miloševićevih saveznika na vlast

Jun 28 2012

Kako svetske agencije komentarišu formiranje nove srbijanske vlade

Davanje mandata lideru socijalista Ivici Dačiću da formira novu srpsku vladu označava povratak bivših saveznika Slobodana Miloševića na vlast, što bi moglo da ugrozi proces evropskih integracija Srbije, ocenjuje danas američka agencija AP a sa tim se velikim delom slažu i evropske novinske agencije.

Asošijeted pres piše da je lider socijalista Ivica Dačić dobio mandat za formiranje vlade što označava povratak bivših saveznika Slobodana Miloševića na vlast, prvi put nakon svrgavanja šprkog autokrate 5. oktobra 2000. godine.

Iako Nikolić i njegovi nacionalisti tvrde da su sa antizapadnjačkog stava prešli na zagovaranje približavanja EU, nova vlada kojom dominiraju nacionalisti će, po svemu sudeći, usporiti približavanje Srbije EU i ojačati ruski uticaj na Balkanu, ocenjuje AP.

Dačić, portparol Slobodana Miloševića u ratnim godinama, piše dalje AP, okrenuo je leđa demokratama kada su mu nacionalisti ponudili premijersku funkciju.

“U ironičnom obrtu, povratak na vlast nekadašnjih Miloševićevih saveznika usledio je tačno 11 godina od dana kada su tada vladajuće demokrate izručile Miloševića Haškom tribunalu. Nova koalicija najnoviji je udarac za lidera demokrata Borisa Tadića, koga je na predsedničkim izborima u maju pobedio Tomislav Nikolić”, zaključuje AP.

Britanski Rojters koji takođe izveštava da je Dačić dobio mandat za formiranje vlade s nacionalističkom Srpskom naprednom strankom predsednika Tomislava Nikolića, ocenjuje da bi to moglo da izazove zabrinutost za dalji proces evropske integracije Srbije.

Zapadne diplomate, kako piše Rojters, iako će verovatno dati šansu novom bloku, privatno ostaju zabrinute koliko će nova vlada biti posvećena napredovanju Srbije ka članstvu u EU i poboljšanju odnosa sa susedima na Balkanu.

Agencija Frans pres podseća da je Dačić dobio mandat nakon što su njegovi socijalisti prekinuli pergovore sa bivšim saveznicima u odlazećoj vladi, Demokratskom strankom bivšeg proevropskog predsednika Borisa Tadića.

(Beta)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (0 rating, 4 votes)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on Jun 28 2012. Filed under Autonomija, Izbori, Izdvajamo. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga

Prijatelji sajta

Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+