Povijesna rezolucija o pravima trans* osoba

26 Apr 2015

Skupština je pozvala zemlje članice da poštuju, štite i ispunjavaju pravo trans* osoba da ne budu diskriminirane, da im se omogući brzo, transparentno te dostupno zakonsko priznanje zasnovano na samoodređenju

Jučer je Parlamentarna skupština Vijeća Europe s velikom većinom usvojila sveobuhvatnu rezoluciju o ljudskim pravima trans* osoba. Skupština je pozvala zemlje članice da poštuju, štite i ispunjavaju pravo trans* osoba da ne budu diskriminirane, da im se omogući brzo, transparentno te dostupno zakonsko priznanje zasnovano na samoodređenju. Parlamentarci i parlamentarke su zatražili od članica Unije da poduzmu proaktivne mjere unapređenja životnih uvjeta trans* osoba te podizanja svijesti, javlja se u priopćenju Transgender Europe (TGEU).

Ukratko, rezolucija poziva zemlje članice da:

– jasno i u potpunosti usvoje transinkluzivne i antidiskriminacijske zakone i mjere,
– da brzo usvoje transparentne i dostupne zakonske procedure rodnog priznavanja zasnovanog na samoodređenju, bez daljnjih ograničenja zasnovanih na osobnim obilježljima (kao što je starosna dob),
– zabrane sterilizaciju i druge medicinske postupke kao što su dijagnosticiranje mentalnog poremećaja/stanja te obavezni razvod na temelju rodnog opredjeljenja nakon kojega nemaju zakonski priznat odnos i prava
– osiguraju da se u slučajevima koji uključuju djecu uvijek da prioritet najboljem interesu djeteta,
– razmotre uključivanje opcije trećeg roda u osobnim dokumentima za one koji to traže,
– organiziraju dostupnu zdravstvenu skrb za specifične potrebe trans* osoba (uključujući djecu) te osiguraju da trans* osobe ne budu označene kao mentalno oboljele u nacionalnim i međunarodnim klasifikacijama,
– budu proaktivne u smislu informiranja, podizanja svijesti i pružanja edukacije, posebno za relevantne profesionalne grupe.

Od 2013. godine, Odbor za ravnopravnost i nediskriminaciju u nekoliko navrata je razmatrao gledišta i zahtjeve trans* osoba. Transgender Europe je bila blisko uključena u taj proces i zahvalni smo što smo imali mogućnost da pridonesemo radu Odbora. Jučer su svojim svjedočanstvima aktivisti iz Ukrajine, Turske, Francuske, Litve i Irske informirali delegate o stvarnim životnim problemima trans osoba. Tražili su od parlamentaraca i parlamentarki da podrže rezoluciju kao ključni korak koji će unaprijediti životne okolnosti trans* osoba diljem Europe.

Nakon inicijalnih izlaganja malteške ministrice za građanske slobode Helene Dali i izvjestiteljice Deborah Schembri uslijedila je dobro informirana i emocionalna debata članova i članica Skupštine.

“Oduševljeni smo što ovaj sveobuhvatni skup preporuka šalje jasnu poruku trans* osobama da su rođeni/e s jednakim pravima. Rezolucija je najvažniji i najširi iskaz podrške pravima transrodnih osoba koji je ikad donešen na europskoj razini”, objašnjava Richard Köhler, viši službenik za javne politike TGEU-a.

“Ovo je povijesni trenutak za trans* osobe. Parlamentarni zastupnici i zastupnice svih političkih stranaka potvrdili su svoju snažnu podršku ljudskim pravima trans* osoba. Zahvaljuljemo Deborah Schembri na njezinom izvrsnom radu na podizanju svijesti o problemima s kojima se suočavaju trans osobe. Sada je na članicama da ovu značajnu rezoluciju pretvore u stvarnost”, komentira Alecs Recher, dopredsjednik TGEU-a.

(Libela)

Podelite ovu stranicu!