Povećano interesovanje za dvojno državljanstvo

13 Jun 2012

Povećano interesovanje za dobijanje mađarskog državljanstva verovatno je podstaknuto i (eventualnim) ponovnim uvođenjem viznog režima

Prema podacima Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, u Vojvodini je interesovanje za dobijanje mađarskog državljanstva povećano za 10-15 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ovome je nesumnjivo doprinela i praksa ovog konzulata da organizuje izmešen prijem zahteva građana za dobijanje državljanstva Mađarske po pojednostavljenom postupku, koja u ovim oskudnim vremenima znači veliku pomoć za one koji žive u dijaspori. Sa druge strane, povećano interesovanje za dobijanje mađarskog državljanstva verovatno je podstaknuto i postavljanjem pitanja (eventualnog) ponovnog uvođenja viznog režima. I pored porasta zanimanja, međutim, vreme čekanja od momenta predaje molbe za dobijanje državljanstva nije produženo i ono traje oko pet-šest meseci.

Generalni konzulat Mađarske iz Subotice je juče održao već četvrti izmešten prijem zainteresovanih građana, na kojima se predaje sve više molbi. Ovog puta je to bilo u Zrenjaninu, a uskoro će prijem molbi zainteresovanih da dobiju dvojno državljanstvo biti organizovan i u naseljima Belo Blato i Mihajlovo.  – I tokom letnjih godišnjih odmora radimo kontinuirano i u tom periodu će takođe moći da se predaju molbe za dobijanje državljanstva – izjavio je konzul Gabor Kovač.

 

(Magyar Szo)

 

Podelite ovu stranicu!