Potreban dogovor o dolasku pape

04 jan 2012

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio je javnosti u Srbiji da se dogovori o dolasku pape u Srbiju, kao i da 'psihologija skrivanja' nije ni za koga zdrava

„Pitanje hoće li papa doći u Srbiju postavljaju mi svi novinari. Kada god krenem pešice da šetam po Beogradu ili po bilo kojem drugom gradu u Srbiji, svuda me isto pitaju, i to pripadnici svih crkava i religija. Svi oni tvrde kako bi bilo dobro da Papa poseti Srbiju. Moj odgovor svima, pa i Vama, jeste: organizujte okrugle stolove, pa da se dogovorimo kao braća i sestre“, kazao je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u intervjuu za Novi magazin.
Prema oceni beogradskog nadbiskupa, poznatog po zalaganju za zbližavanje crkava, “podeljeno hrišćanstvo je pravi skandal u globalizovanom svetu”. Hočevar, međutim, nije precizirao hoće li dijalog o zbližavanju dati rezultate u skorijoj budućnosti.

Odgovarajući na pitanje o odnosu zvaničnog Beograda prema Katoličkoj crkvi, Hočevar se založio za negovanje kulture sećanja: “Ali ono što je posebno važno jeste, da u svim kulturnim i edukativnim delatnostima ne sme da se uvek ponavlja, kao na praznik Svetoga Save na svečanoj akademiji: ‘Treba se boriti protiv rimske jeresi!’ Kako ćete to povezati sa Vojvodinom?”

“Nije toliko u pitanju kakav je zvaničan odnos Beograda ili Srbije prema Katoličkoj crkvi, nego da li postoji objektivnost u stvaranju identiteta neke nacije, a time i nacionalnog programa i vizije nacionalnog razvoja”, naveo je nadbiskup u intervjuu za Novi magazin.

Podelite ovu stranicu!